Οι φράχτες της Τουρκίας, η πολιτική βούληση που δεν υπάρχει, το αξιοθρήνητο Rearm του γεωπολιτικού νάνου που λέγεται Ευρώπη και τα ευρώ που δεν πρόκειται να δει η Ελλάδα ούτε ζωγραφιστά.
Φράχτες
Και το καθεστώς Ερντογάν ανακοινώνει την πρόθεσή του να ανεγείρει φράχτη στην τουρκική πλευρά του Έβρου. Και το ερώτημα είναι γιατί;
Πηγαίνουν μήπως από την Ελλάδα ή την Βουλγαρία λαθρομετανάστες προς την ασιατική χώρα; Ούτε βεβαίως έχουμε περιπτώσεις φυγάδων που θέλουν να ξεφύγουν από την καταπίεση του Τούρκου Προέδρου.
Όσοι φεύγουν είναι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι εγκαταλείπουν την χώρα εν δόξει και τιμή. Δεν είναι «φτωχοδιάβολοι» που προσπαθούν να περάσουν λαθραίως το ποτάμι.
Türkiye-Yunanistan sınırına duvar pic.twitter.com/q8d6pqO3Hy
— gurbetgokce (@gurbetgokcee) March 7, 2025
Επειδή όμως τίποτε δεν είναι «αθώο» θα τολμήσουμε μιαν ερμηνεία της κινήσεως αυτής.
Δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (κάτι που κάνει προσχηματικά) εγείροντας τον φράχτη θέλει να δείξει ότι επενδύει στην ασφάλεια. Και με αυτό το πρόσχημα να απαιτήσει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις.
Βούληση
Επειδή όμως το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ, καλόν είναι να δούμε τις επιδόσεις της κυβερνήσεως Τραμπ στις πρώτες ημέρες της νέας της θητείας.
Λοιπόν τον Φεβρουάριο που μας πέρασε στις ΗΠΑ πέρασαν 8.326 παράνομοι μετανάστες. Τον Φεβρουάριο του 2024 είχαν περάσει 189.913! Τον αντίστοιχο μήνα του 2023, 156.630 και του 2022, 166.010.
Βλέπουμε λοιπόν ότι όλα είναι ζήτημα πολιτικής αποφάσεως. Πολιτικής βουλήσεως.
Και όπως είπε ο ίδιος ο Τραμπ μιλώντας στο Κογκρέσο «Και μόλις τώρα αρχίζουμε». Περιμένουμε λοιπόν την συνέχεια.
Rearm Europe
Απεφάσισαν λοιπόν οι ηγέτες της Ευρώπης να διαθέσουν το ιλιγγιώδες ποσόν των 800 δις ευρώ για τον επανεξοπλισμό των χωρών τους. Χρησιμοποίησε μάλιστα η Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν η οποία προέβη στην σχετική ανακοίνωση, την χαρακτηριστική λέξη Rearm.
We are coming out of this European Council determined.
These are extraordinary times.
They call for extraordinary measures.With REARM Europe, we’ll equip our Union with the capabilities it needs to support Ukraine and defend itself ↓ https://t.co/4e1t39jryk
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 6, 2025
Η λέξις και μόνον «Rearm» όμως, από μόνη της δείχνει την αξιοθρήνητη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΕ από πλευράς στρατιωτικών δυνατοτήτων, πέρα από τις προβλέψεις της Συνθήκης της ΕΕ και των διαφόρων υπερφίαλων καθοδηγητικών εγγράφων που έχουν εκδοθεί και φυσικά πέρα από τις μεγαλοστομίες της ανεπαρκούς ηγεσίας της.
Η ΕΕ καυχάται ότι είναι οικονομικός γίγας. Εμείς και αυτό το θεωρούμε συζητήσιμο. Το βέβαιον είναι ότι πρόκειται για έναν γεωπολιτικό νάνο, ενώ από στρατιωτικής πλευράς, οι δυνατότητές της δεν ξεπερνούν το επίπεδο του εδάφους. Είναι απλώς ανύπαρκτες. Και δυστυχώς δεν είναι ζήτημα μόνον οικονομικό. Είναι ζήτημα νοοτροπίας και κοινωνικής παρακμής.
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν εκφυλισθεί προς την τρυφηλότητα σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και τώρα δεν συνειδητοποιούν τι σημαίνει να προσπαθείς να προστατεύσεις τα σύνορά σου.
Κατανομή
Μένοντας πάντως στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, ας δούμε πού μπορεί να δαπανηθούν αυτά τα 800 δις.
Τουλάχιστον το 40% θα πάει σε αμερικανικές εταιρείες. Τα πλέον αξιόπιστα όπλα που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αμερικανικής προελεύσεως.
Ένα μεγάλο μέρος επίσης θα πάει στην γαλλική και στην γερμανική βιομηχανία, ενώ σημαντικό μερίδιο θα έχει και η Τουρκία, η οποία έχει αναδειχθεί στον κορυφαίο κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Και θα το πάρει αυτό το μερίδιο είτε αυτοτελώς είτε εν συνεργασία με τους Ιταλούς συνεταίρους της. Μην ξεχνάμε την επένδυσή της στον ιταλικό αεροδιαστημικό κολοσσό Leonardo.
Η Ελλάς βεβαίως δεν έχει να λάβει τίποτε. Άλλωστε έχει φροντίσει να διαλύσει την αμυντική της βιομηχανία. Ούτε πυρομαχικά δεν είναι εις θέσιν πλέον να παράγει αυτοτελώς.
Πηγή: «Το περίπτερο», εφημερίδα «Εστία»