Ο γεωπολιτικός… νάνος και η Αθήνα που κοιμάται όρθια

Must Read

Θα ήταν περιττό να ζητάμε λογική από τους άφρονες που πιστεύουν ότι θα ήταν δυνατόν «να τα βρούμε» με την Τουρκία επί τη βάσει των συνεχών υποχωρήσεων στις αξιώσεις της. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι στα ζητήματα με την γείτονα έχουμε συμπαραστάτη την Ευρώπη! Εννοούν αυτόν τον γεωπολιτικό νάνο που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωσις.

Και τούτο βεβαίως στερείται λογικής αφού η ΕΕ έχει πολλάκις αποδείξει ότι δεν έχει την βούληση να το πράξει. Αλλά και πέραν αυτού, το ευρωπαϊκό μόρφωμα στερείται παντελώς στρατιωτικών δυνατοτήτων και ικανότητος καθ’ οιονδήποτε τρόπο προβολής ισχύος.

Έτσι οδηγείται στην ταπεινωτική θέση να διαπραγματευτεί στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Συνεργασία στην οποία η Άγκυρα θα έχει προνομιακή θέση και λόγω της γεωγραφίας και λόγω της υπερτέρας στρατιωτικής της ισχύος. Τι μας λέγουν τώρα οι αμετανόητοι κατευναστικοί;

Αντί να συναισθανθούν το λάθος τους και να ζητήσουν συγγνώμη, ισχυρίζονται ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την διαμόρφωση μίας ειδικής στρατηγικής σχέσεως ΕΕ-Τουρκίας διότι έτσι θα μπορέσει ο Ερντογάν να κάνει…. «συμβιβασμούς» με την Ελλάδα οπότε θα λύσουμε τα ελληνοτουρκικά!

Αυτό, λέγεται «Φινλανδοποίησις» και βεβαίως το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει είναι η έντασις του τουρκικού αναθεωρητισμού.

«Κοιμούνται»

Πριν λίγες ημέρες ο τουρκικός Τύπος είχε εκμανεί «καταγγέλλοντας» ότι οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν τους Κυπρίους «να κάνουν απόβαση στην Τουρκία»!

Τώρα ο υπουργός Αμύνης Γιασάρ Γκιουλέρ επανέρχεται αντιδρώντας στην στρατιωτική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με «τρίτες χώρες» (δεν κατονομάζει τους Αμερικανούς αλλά αυτούς εννοεί) και υποστηρίζοντας ότι διαταράσσεται η «ευαίσθητη ισορροπία στο νησί». Η Αθήνα την ίδια στιγμή κοιμάται όρθια.

Υπάρχει μια σαφέστατη στροφή των Αμερικανών προς την Κύπρο την οποία άρχισαν να εξοπλίζουν ενώ κάνουν και κοινές ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά. Τούτο είναι άσχετο με την όποια αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τα αμυντικά ζητήματα της Ευρώπης και έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση μακροπνόων σχεδιασμών τους στην Μέση Ανατολή.

Για τον ελληνισμό, αυτή η στροφή συνιστά «χρυσή ευκαιρία». Την οποία ουδείς στην Αθήνα φαίνεται να έχει αντιληφθεί.

Οι αρμόδιοι αρκούνται να μηρυκάζουν τα τετριμμένα ευχολόγιά τους, αντί να σπεύσουν να ενεργοποιήσουν εκ νέου το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου. Μια τέτοια ενέργεια θα μας έβαζε και πάλι στο παιχνίδι και θα καθιστούσε ισχυρότερη την θέση μας εν όψει της όποιας επανενάρξεως διαλόγου για το Κυπριακό.

Εξ ιδίων

Και για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, θα παραθέσουμε τα λεχθέντα από τον κ. Γκιουλέρ για το πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία την λύση του Κυπριακού: «Η μόνη και οριστική λύσις στο νησί είναι η αναγνώρισις της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του “τουρκοκυπριακού λαού”».

Κατά τα λοιπά οι ημέτεροι φωστήρες υποστηρίζουν ότι μπορεί οι συνομιλίες να επαναρχίσουν από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά και ότι μπορεί να συνεχίσουν να συζητούν για λύση διζωνικής ομοσπονδίας. Δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι οι Τούρκοι είναι σοβαροί και αυτά που λέγουν τα εννοούν. Ίσως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια…

Πηγή: «Το περίπτερο», εφημερίδα «Εστία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This