Το επικίνδυνο τουρκικό real estate στη Θράκη καταπώς φαίνεται καλά κρατεί, καθώς, παρά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν τόσο οι 11 «γαλάζιοι» βουλευτές, που κατέθεσαν σχετική ερώτηση σε σωρεία υπουργών, όσο και η τοπική κοινωνία, η κυβέρνηση δεν φαίνεται πολύ πρόθυμη να κινητοποιηθεί.
Το πρόβλημα είναι γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ηρώδου Αττικού, ωστόσο ακόμη δεν φαίνεται φως στο τούνελ, με την κυβέρνηση να μην έχει απαντήσει ακόμη για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιθετικές εξαγορές που παρατηρούνται, για τις οποίες ευθύνονται -μεταξύ άλλων- τα «παραθυράκια» τα οποία έχει αφήσει ο υπάρχον νόμος. Στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει ώστε να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις εθνικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα δεκάδες ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές να περνούν έναντι πινακίου φακής σε τουρκικά κεφάλαια, με τους δημάρχους των ευαίσθητων αυτών περιοχών να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για «αθόρυβο εποικισμό», την ώρα ακριβώς που οι τόποι τους ερημώνουν, λόγω και της χαίνουσας πληγής του δημογραφικού προβλήματος, για την οποία -ξανά- η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί.
Αυτό που τονίζουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνυπέγραψαν την επίμαχη ερώτηση στη Βουλή, ανάμεσά τους ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, είναι πως χρειάζεται αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να ελέγχεται και το φυσικό πρόσωπο και η ιθαγένεια, και όχι απλά να γίνεται έλεγχος της έδρας, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή με τον νόμο του 2011, επί κυβερνήσεως Παπανδρέου.
Μάλιστα, ο «γαλάζιος» βουλευτής ερωτηθείς εάν Ελληνες μουσουλμάνοι αγοράζουν μαζικά ακίνητα στη Θράκη, απάντησε ότι «θα πρέπει να ελεγχθεί αν η οικονομική τους επιφάνεια δικαιολογεί τέτοιες αγοραπωλησίες. Ή μιλάμε για ξέπλυμα χρήματος ή μιλάμε για μαύρο χρήμα».
Με βάση όλα τα παραπάνω, οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Θεόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιώργος Βλάχος, Μπάμπης Αθανασίου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θεόφιλος Λεονταρίδης με κοινή τους ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων επιχείρησαν την περασμένη εβδομάδα να ρίξουν φως στην κατάσταση που επικρατεί στις αγοραπωλησίες στις παραμεθόριες περιοχές, κάνοντας λόγο για εκτίναξη των επιθετικών αγορών ακινήτων από ξένα -ιδίως τουρκικά- κεφάλαια, μεταξύ άλλων, στη Θράκη, στη Λέσβο, στη Λήμνο, τη Χίο και στα Δωδεκάνησα.
Με την ερώτησή τους -παρά τον ντόρο που ξεσήκωσε στα πολιτικοδημοσιογραφικά γραφεία- να παραμένει αναπάντητη, οι έντεκα «γαλάζιοι» βουλευτές προειδοποιούν πως η κατάσταση τείνει να φύγει εκτός ελέγχου, καθώς το ισχύον πλαίσιο διευκολύνει φυσικά πρόσωπα που φέρουν παράλληλα ευρωπαϊκή ιθαγένεια, αν και έχουν εθνικότητα τρίτης χώρας, ή νομικά πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα ή την Ε.Ε. να μπορούν με ευκολία να αποκτούν ακίνητα ή εταιρικά μερίδια και μετοχές σε παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η αντιπολίτευση, με τον Κώστα Τσουκαλά, εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, να σημειώνει πως η Θράκη και οι ακριτικές περιοχές δεν αντέχουν άλλη αδιαφορία και αναβλητικότητα.
Πηγή: «δημοκρατία»