Πληρωμένη απάντηση στον προκλητικότατο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που χαρακτήρισε «θετική» τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας γιατί, όπως ισχυρίστηκε «μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη», έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω κύκλων και όχι επίσημης ανακοίνωσης, προφανώς απαξιώνοντας τα λεγόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ.
«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» υπογράμμισαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών σημείωναν επίσης ότι «βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».
Σημειώνεται πώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία είναι «θετική» για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους». Υποστήριξε επίσης ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ όπως είπε σε τρία νησιά, στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνούς δεν έδωσε πλήρη επήρεια.
«Η χώρα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της απέκτησε ΑΟΖ», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ επισήμανε παράλληλα πώς «σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και οφείλουμε να έχουμε ένα εθνικό μέτωπο και μία κοινή κατανόηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς διπλωματίας».
Μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε στο μεταξύ και ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας πως αν τουρκικό ερευνητικό ή γεωτρητικό σκάφος φτάσει στην υφαλοκρηπίδα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει και θα υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία. «Ουδέποτε πίστευα ότι αν χρειαστεί να βρεθούμε σε περιπέτεια με την Τουρκία θα έρθουν άλλοι να πολεμήσουν για μας. Γι’ αυτό πηγαίνουμε στρατό και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που επιτάσσει η ιστορία» τόνισε.