«Πιθανότατα θα διαπραγματευόμαστε μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν σε δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες. Κάτι που όπως φαίνεται είναι αναπόφευκτο, καθώς η συμφωνία σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ και το Ταμείο Ανάκαμψης… κείται μακράν. Δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει οι ηγέτες των 27 ότι ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα πρέπει να θέτει τις αξίες μπροστά από τα εγωιστικά πολιτικά συμφέροντα.
Στη συζήτηση στο δείπνο, το βόρειο μπλοκ (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία) συνέχισε τη σκληρή γραμμή σχετικά με το αίτημά του για ένα συνολικό πακέτο ανάκαμψης 700 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κατανέμεται 50-50 μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.
Η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που βρίσκει σύμφωνους και τους περισσότερους, είναι να διατηρηθεί το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, με € 400 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις.
Επίσης, οι Βόρειοι απαιτούν περαιτέρω αυξήσεις στις εκπτώσεις που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τη συνολική τους συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, πιέζοντας για αύξηση των εκπτώσεων συνολικού ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για επτά χρόνια – αυξήσεις στις οποίες η πλειοψηφία των αρχηγών των κρατών –μελών αντιτίθεται, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι πρόσθετες αυξήσεις σημαίνουν περικοπές σε προγράμματα που εστιάζονται σε ορισμένες από τις ευρείες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Συμφωνίας και της ψηφιακής ατζέντας.
Αυτό θα αυξήσει το συνολικό κόστος των εκπτώσεων κατά τη διάρκεια του κύκλου του προϋπολογισμού σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία περιορίζουν τις συνολικές συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ από τις εκπτώσεις, όπως και η Γερμανία – αλλά το Βερολίνο δήλωσε ότι δεν θέλει να επωφεληθεί από οποιαδήποτε αύξηση.
«Πιθανότατα θα διαπραγματευόμαστε μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν και πρόσθεσε εκφράζοντας και την άποψη των υπολοίπων το βόρειου μπλοκ: «Είναι σαφές ότι το κράτος δικαίου πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας για να μπορέσει η Φινλανδία να το αποδεχθεί».
Το θέμα που φαίνεται να έχει κλείσει, είναι αυτό της εποπτείας. Aν μια χώρα επιθυμεί, θα μπορεί να ασκήσει έλεγχο σε μια παραλήπτηρια χώρα εντός τριών ημερών σε επίπεδο ECOFIN και αν δεν υπάρχει ψήφισμα αυτό θα μεταφέρεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες του βόρειου μπλοκ τόνισαν πως είχαν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις εντελώς αντίθετοι με την ιδέα του δανεισμού από κοινού στις αγορές για τη χρηματοδότηση των επιχορηγήσεων και άλλαξαν τη θέση τους να δεχτούν επιχορηγήσεις 350 δισεκατομμυρίων ευρώ από το μηδέν, ενώ οι υποστηρικτές των επιδοτήσεων δέχθηκαν μόνο αυτές να γίνουν 400 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για 500. Δηλαδή, σύμφωνα με τους Βόρειους, ευθύνεται ο Νότος με λίγα λόγια για το διαφαινόμενο ναυάγιο!