Πετώντας τις λέξεις «αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος», η ΕΕ παρέπεμψε το θέμα της Τουρκίας για τις 27-28 Αυγούστου! Γιατί διαφώνησαν Ελλάδα-Γερμανία

Must Read

Έτοιμη να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη Λευκορωσία εμφανίστηκε η ΕΕ, αλλά όχι στην Τουρκία, την οποία κάλεσε σε διάλογο, αφού πρώτα δήλωσε την «πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Ακολούθως, ανακοινώθηκε ότι ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα γίνει στις 27-28/8…

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζόζεπ Μπορέλ, αφού τόνισε πως ήταν ένα συμπερασματικό «καλό και εποικοδομητικό συμβούλιο των ΥΠΕΞ», πρόσθεσε για την Ανατολική Μεσόγειο, ότι εκφράστηκε «πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Καλούμε την Τουρκία για άμεση αποκλιμάκωση και επανενεργοποίηση του διαλόγου».

Μια σύνοψη της σημερινής ημέρας έκανε ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ και τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό και τον Αυστριακό ΥΠΕΞ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήρε τη σαφήνεια των τοποθετήσεων του State Department και της Αυστρίας, ενώ για την ΕΕ σχολίασε ότι «διαπίστωσαν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα» και πως καταρτίζεται «κατάλογος κυρώσεων» ως «εργαλείο στα χέρια της ΕΕ», αν χρειαστεί.

Η πλήρης δήλωση για τα Κύρια Συμπεράσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ:

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Josep Borrell, συγκάλεσε την Παρασκευή 14 Αυγούστου τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Ο στόχος των συζητήσεων ήταν να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Οι Υπουργοί άγγιξαν επίσης τις καταστάσεις στο Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παραμείνει σε συνεχή επαφή με τους Υπουργούς για αυτά και άλλα θέματα τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων («Gymnich»), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Αυγούστου στο Βερολίνο.

Ανατολική Μεσόγειος

Οι Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες.

Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος.

Αλληλεγγύη:

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, επιπλέον της δήλωσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020.

Ταυτόχρονα, οι Υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αποκλιμάκωση:

Οι υπουργοί τόνισαν ειδικότερα ότι οι πρόσφατες ναυτικές κινητοποιήσεις από την Τουρκία δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία κρίνεται κρίσιμη.

Διάλογος:

Οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών δράσεων και η κινητοποίηση των ναυτικών δυνάμεων.

Οι Υπουργοί υπενθύμισαν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξη των προσπαθειών του Ύπατου Εκπροσώπου για την αποκατάσταση του διαλόγου και τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν.

Μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Αύγουστο, στο Gymnich».

Διαφωνία Γερμανίας – Ελλάδας για Τουρκία

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των 27 λόγω διαφωνίας της Ελλάδας με τη Γερμανία, καθώς όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας για άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων και μια δήλωση που θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Ωστόσο, η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά για την αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το timing που ανακοινώθηκε αυτή η συμφωνία, μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα αρνήθηκε να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία και δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This