Με την τουριστική σεζόν να λήγει άδοξα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 28/08 μία δέσμη οκτώ μέτρων, τα οποία θα κατατεθούν υπό τη μορφή νομοσχεδίου, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και τη Δευτέρα 31/08 στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Επίσης επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-εργασία» μέχρι τέλους του χρόνου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει ελάχιστη απήχηση στην αγορά, καθώς μόλις και μετά βίας έχουν ενταχθεί σε αυτό περίπου 5.500 επιχειρήσεις και 50.000 εργαζόμενοι.
Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50. Πρόκειται για ένα εύλογο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων στον τουρισμό, που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους κινδύνευαν να μείνουν χωρίς καμιά στήριξη τον χειμώνα.
Παράλληλα με τις ρυθμίσεις για την παροχή τηλεργασίας από ευπαθείς ομάδες που θεσπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλους του χρόνου.
Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η αποζημίωση ύψους 534 ευρώ θα δίνεται σε όσους είναι ενταγμένοι στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Πολιτισμού.
Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζομένου λόγω καραντίνας, όπου το υπουργείο Εργασίας έρχεται με καθυστέρηση να θεραπεύσει ένα πρόβλημα που είχε επισημάνει και η εφημερίδα «δημοκρατία»: πρόκειται για το θεσμικό κενό για τους εργαζομένους, για τους οποίους υπάρχει σύσταση να παραμένουν στο σπίτι τους για ένα διάστημα, οι οποίοι όμως δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί αναρρωτικής άδειας. Η ρύθμιση που έρχεται θα προβλέπει ότι ο χρόνος απουσίας θα αναπληρώνεται στο μέλλον.
Τέλος, θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων, αν υπάρξει κρούσμα σε παιδί.
(πηγή: «δημοκρατία»)