Η συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα και δικαίως μια και σήμερα συναντώνται στην Κορσική οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών με στόχο την κοινή διακήρυξη και καταδίκη των τουρκικών κινήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Σταθερή θέση και επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να εισπράξει μια ομοφωνία στο δόγμα «αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» και αυτό εκτιμά ότι θα το πετύχει με την δεδομένη ισχυρή στήριξη της Γαλλίας.
Στις 5 το απόγευμα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα χαράξουν την κοινή γραμμή και θα επισφραγίσουν την στενή αμυντική συνεργασία και την στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας, κάτι που θα στείλει ένα ελληνικό μήνυμα δύναμης, με πολλούς αποδέκτες.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την άμυνα της χώρας και η Γαλλία είναι αποφασισμένη να μην χάσει την… πώληση. Τα αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale της γαλλικής εταιρείας Dassault είναι στην κορυφή της λίστας «αγορών» ενώ και οι (δανεικές) υπερσύγχρονες φρεγάτες Fremm, βρίσκονται σε περίοπτη θέση.
https://www.youtube.com/watch?v=s0RHO3cz_MM
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, συζήτησε -μεταξύ άλλων- για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την συντήρηση των αεροσκαφών Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας και των ελικοπτέρων NH-90.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κορσική είναι το εξής:
- 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
- 16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν
- 17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν
- Η Κοινή Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη-Μακρόν θα δοθεί αμέσως μετά και τοποθετείται γύρω στις 20:00-20.30
- 20:45 Επίσημο δείπνο.
Να πούμε εδώ ότι κάποιοι «καχύποπτοι» από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναρωτήθηκαν με νόημα:
«Η Γαλλία και ο Μακρόν είναι φίλοι μας, ή απλά, εχθροί του Ερντογάν και εμείς το… όχημα»;
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Και αυτό έχει βάση… «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» που λέει και το τραγούδι μια και η κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας καλά κρατεί και φυσικά έχει να κάνει με χρήμα και εξουσία
Από την άλλη, ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total δραστηριοποιείται στη Λιβύη από τη δεκαετία του 1950 και πέρυσι επένδυσε άλλα 650.000.000 δολάρια στην περιοχή της Σύρτης, άρα μια επίθεση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ κατά εκείνων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Σύρτη θα συνιστούσε για το Παρίσι επίθεση σε γαλλικά συμφέροντα.
Τον Ιούνιο του 2019, όταν η Ε.Ε., αποφάσισε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας (ως αντίποινα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Σουλτάνος επιτέθηκε σφοδρά στη Γαλλία υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο και χαρακτηρίζοντας τον Εμ. Μακρόν «ατζαμή».
Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο, η κόντρα συνεχίστηκε όταν ο Ερντογάν χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «κλινικά νεκρό» και απευθυνόμενος στον Μακρόν είχε πει:
«Απευθύνομαι από την Τουρκία στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και θα το ξαναπώ στο ΝΑΤΟ: Πήγαινε πρώτα να κοιτάξεις τον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο. Αυτές οι δηλώσεις δεν ταιριάζουν παρά σε αυτούς του είδους σου που είναι σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου» χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο «άπειρο» και «ερασιτέχνη».
Η παρενόχληση «κερασάκι στην τουρτα»
«Κερασάκι στην τούρτα» τον Ιούνιο, όταν το τουρκικό ναυτικό παρενόχλησε κοντά στις ακτές της Λιβύης γαλλικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ και επιχειρούσε να ερευνήσει τουρκικό σκάφος στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων.
Κάπου εδώ (και σε συνδυασμό με την ανάγκη εξοπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που μας καθιστά ιδανικούς πελάτες) ο πρόεδρος Μακρόν χρειάζεται ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα του και αυτό είναι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και οι Μεσογειακές χώρες οι οποίες έστω και εμμέσως πλήττονται από τον παραλογισμό του Τούρκου Προέδρου.
Και αυτοί είναι αρκετά ικανοί λόγοι ώστε οι καχύποπτοι να αναρωτιούνται κατά πόσο ισχύει το «Ελλάς, Γαλλία Συμμαχία» ή εάν ισχύει (λίγο ακριβά βέβαια) το «Βόηθα με, να σε βοηθώ ν’ ανεβούμε το βουνό»