Πάμε για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και διάλογο για την «μείζονα διαφορά» – Νέα επαφή με τη Μέρκελ

Must Read

Η Ελλάδα έτοιμη να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία για την «μείζονα διαφορά» – Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ λίγο πριν αποχωρήσει το Oruc Reis

Έτοιμος να αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία από εκεί που σταμάτησαν το 2016, εφ’ όσον όντως υπάρξει τις επόμενες ημέρες αποκλιμάκωση, δηλώνει ο Πρωθυπουργός.

Αυτό όμως που κατέστησε σαφές στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ είναι ότι η μείζονα διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατά νου και κάποιες ελάσσονες διαφορές με την γειτονική χώρα, οι οποίες ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή της ατζέντας του διαλόγου που και οι δύο χώρες επιθυμούν – υπό διαφορετικό πρίσμα- να αρχίσουν άμεσα.

Ο κ. Μητσοτάκης απεκάλυψε ότι το Σάββατο το βράδυ είχε μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Μόρια. Είναι όμως βέβαιο ότι την συζήτηση μονοπώλησε η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται δε ότι λίγες ώρες μετά την συνομιλία αυτή, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποσύρει το Oruc Reis από τα ελληνικά ύδατα.

Χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την επιστροφή του τουρκικού πλοίου στην Αττάλεια και ευχήθηκε να υπάρξει συνέχεια εκ μέρους της Τουρκίας. Προανήγγειλε νέο κύκλο διερευνητικών επαφών  εάν η Τουρκία συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαι έτοιμος να αφήσουμε πίσω την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε και περιμένει τώρα από την άλλη πλευρά να κάνει το επόμενο βήμα. Έριξε ωστόσο το γάντι στον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας ότι αυτός δεν πρόκειται να ρίξει λάδι στην φωτιά και να προβεί σε ακραίους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Εν συνεχεία, τόνισε την σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης και των κυρώσεων λέγοντας ότι η απειλή παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ και υπογραμμίζοντας την σημασία του γεγονότος ότι οι διαφορές με την Τουρκία έχουν αναβαθμισθεί σε ευρωτουρκικό ζήτημα. «Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο των διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν αρχίσουν αυτές οι επαφές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας διατηρεί πάντα το δικαίωμα να προχωρήσει – εφ’ όσον το κρίνει – στην προκήρυξη οικοπέδων, και αφού έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τις περιοχές που είναι οριοθετημένες. «Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This