Στο συγκρουσιακό σκηνικό που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και στους όρους και στις προοπτικές ενός διαφαινόμενου, μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αναφέρονται σε άρθρα τους στην Καθημερινή, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Μία και μοναδική διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», ξεκαθαρίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
«Οι εξελίξεις εξαρτώνται πρωτίστως από την Τουρκία», διαμηνύει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ ο Τούρκος παρουσιάζει την ατζέντα της χώρας του στις συζητήσεις κάνοντας ξανά λόγο για τουρκική ετοιμότητα διαλόγου εφ’όλης της ύλης.. Ήδη ένας νέος διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό την έναρξη, το ταχύτερο δυνατόν, των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε μια νέα τριμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου και της Γερμανίας, όπως αναφέρει άλλωστε σήμερα και η τουρκική εφημερίδα Milliyet, η οποία αποκαλύπτει ότι με τις… ευλογίες και τη μεσολάβηση της Γερμανίας, Τουρκία και Ελλάδα αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου, τη Σύνοδο της ΕΕ δηλαδή, επιταχύνοντας τις διπλωματικές επαφές τους.
Το διάλογο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ από την πλευράς τους και φρόντισαν να το επαναλάβουν: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως το μόνο μέσο επίλυσης των συνεχιζόμενων διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
«Μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά, τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο άρθρο του και τονίζει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της μίας διαφοράς με την Τουρκία, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα «αντιλαμβάνεται ότι η αμοιβαία επίρριψη ευθυνών είναι η εύκολη λύση» και «ότι τα λόγια περί αμοιβαίου σεβασμού, ειρηνικών μέσων επίλυσης διαφορών, καλής πίστης και διαλόγου είναι ωραία και εύκολα».
«Τι γίνεται όμως όταν οι πράξεις διαψεύσουν τα λόγια; Όταν οι παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο μετριούνται σε χιλιάδες, με αυξανόμενους ρυθμούς; […] Όταν η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο από την Τουρκία, αν ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 νμ, κατά παράβαση θεμελιωδών Αρχών του Χάρτη των ΗΕ;».
Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι «η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την πολιτική τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο ούτε παράγει έννομα αποτελέσματα. Αντίθετα, υπονομεύει κάθε απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών».
Αναφέρει δε, πως η Ελλάδα «ποτέ δεν είναι αυτή η οποία απειλεί ευθέως ή εμμέσως, ποτέ δεν είναι η πλευρά που επιδιώκει την επιβολή διά της προβαλλόμενης ισχύος, δεν παραβιάζει ούτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τη διεθνή νομιμότητα και ποτέ δεν είναι αυτή που αναφέρεται με ανοίκειες εκφράσεις σε γειτονικές της χώρες».
«Δηλώνει το αυτονόητο. Ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ούτε προϊόν ατομικής αντίληψης περί δικαίου ούτε ποικίλλουν αναλόγως συσχετισμού μεγεθών και ισχύος μεταξύ κρατών. Προβλέπονται με σαφήνεια και ισότητα για όλα τα κράτη από τα εθιμικό και συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Που είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη. Είτε τους αρέσει είτε όχι”» σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Οι μονομερείς διεκδικήσεις κρατών δεν συνιστούν διακρατικές διαφορές. Μία και μοναδική διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», επισημαίνει.
«Είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα συνεχίσουμε δηλαδή να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών».
«Μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά, τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Οι λαοί μας έχουν πολλά να μας διδάξουν ως προς αυτό. Αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία», καταλήγει ο κ. Δένδιας.
«Αναμένουμε από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση», αναφέρει από την πλευρά του, στο άρθρο του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ επισημαίνει πως η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του NATO προς την αποτροπή συγκρούσεων και την πρωτοβουλία της Γερμανίας για αποκλιμάκωση, με απώτερο στόχο την αναβίωση των ήδη υφιστάμενων διμερών μηχανισμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είχαν πάντα δύο επιλογές: είτε να έλθουν σε αντιπαράθεση με έναν τρόπο που θα πλήξει και τις δύο χώρες, είτε να βρουν μια αμοιβαία συνταγή win-win ώστε να καθορίσουν έναν αμοιβαία επωφελή δρόμο προς το μέλλον».
«Η λογική του μόνιμου γείτονα συνεπάγεται φυσικά τον αμοιβαίο σεβασμό για τα δικαιώματα της κάθε πλευράς», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου και προσθέτει πως αυτό «θα έπρεπε με τη σειρά του να εκδηλώνεται με μια αίσθηση υποχρέωσης να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ή διαφωνίες μέσω ειρηνικών μέσων και διαλόγου».
«Πρόσφατα, κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους. Ξεχάσαμε τόσο γρήγορα ότι n αποικιακή περίοδος δεν έφερε τίποτα παρά τεράστιο πόνο και δεινά για τόσο πολλούς λαούς;» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το μοντέλο της αποδοχής της συμπεριφοράς των μητροπολιτικών αρχόντων που επιβάλλουν τη βούλησή τους στην περιφέρεια, τελείωσε. Ο Πρόεδρός μας συνηγορεί στην ιδέα ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (σσ χώρες) και καλεί για μια πιο ισότιμη διεθνή τάξη».
«Απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μιας χώρας όπως η Τουρκία με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες από τα πλούτη της ίδιας της της γειτονιάς δεν είναι ρεαλιστικές», σημειώνει.
«Αναμένουμε από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση. Οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντιπροϋποθέσεις», τονίζει. «Κάθε κρίση μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε και να προχωρήσουμε ειρηνικά».
«Ό,τι κάνουμε σήμερα θα καθορίσει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το αύριο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι n Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει. Η επιλογή δεν ανήκει στην πραγματικότητα ούτε στην Τουρκία ούτε στη Γαλλία, ούτε σε κανέναν άλλο γι’ αυτό το θέμα, αλλά στους σεβαστούς ηγέτες και στον λαό της Ελλάδας», καταλήγει.
ΝΑΤΟ: Συνεχίζεται ο διάλογος (που διαψεύδεται) με Τουρκία
Σε αχαρτογράφητα και επικίνδυνα νερά πλέει η χώρα. O διάλογος με την Τουρκία, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», έχει αρχίσει ήδη από την κυβέρνηση, αλλά το συνομολογούν όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους έχοντες την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας στη δική μας χώρα.
Το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία, βουλευτές και πρόθυμοι δημοσιολογούντες διαψεύδουν μεν, πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως διαψεύδονται από την πραγματικότητα και αρχίζουν τις κυβιστήσεις. Το πρωί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και το βράδυ ανακοινώνονται συμφωνίες διά της γραφίδος του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό συνέβη με την τριμερή στο Βερολίνο, κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα με το ΝΑΤΟ.
Οι σημερινές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα παρουσιαστούν οι τουρκικές θέσεις επί του κειμένου θέσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη σε ένα τεχνικό κείμενο αρχών εντός ενός γενικού πλαισίου «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».
Η ελληνική πλευρά επιμένει, όπως κάνει τις τελευταίες 15 ημέρες, ότι δεν υπάρχει «διάλογος» με την Τουρκία, αλλά παρατηρήσεις επί τεχνικών ζητημάτων. Το… διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ότι δεν υπήρξε απευθείας επαφή αλλά μόνο κατατέθηκαν γραπτές παρατηρήσεις. Θα ήταν αστεία αυτή η διευκρίνηση, αν δεν επρόκειτο για εθνικό θέμα.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι γεγονός ότι αποδείχθηκε απολύτως συνεπής στην προσπάθειά της να διαψεύσει ή να υποβαθμίσει την παρέμβαση Στόλτενμπεργκ και την έναρξη συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Διαψεύστηκε, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, ενώ την επόμενη ημέρα παρέδωσε τις προτάσεις της στην προσπάθεια Στόλτενμπεργκ για δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης.
Μόνο η «δημοκρατία» καθημερινά τονίζει τη σημασία αυτού του διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο πάντα αποτελούσε προνομιακό χώρο για την Τουρκία. Φυσικά μόνο τυχαία δεν επελέγη η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, καθώς ουδέποτε η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αποδέχθηκε την ελληνική θέση της μίας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία.
Η Ελλάδα κατάφερε να εγκλωβιστεί από τη στιγμή που ζήτησε την παρέμβαση του ανεκδιήγητου Στόλτενμπεργκ και τελικά δεν μπόρεσε να κάνει πίσω για να μη θεωρηθεί ότι αρνείται τον διάλογο.
Ο διάλογος, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει, όσο κι αν τον διαψεύδουν στο εσωτερικό της χώρας οι πρόθυμοι. Κι αυτό γιατί εκτός Ελλάδος ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε μέχρι και επιβεβαίωση συμφωνίας, την οποία προσπάθησε «άτσαλα» να την πάρει πίσω στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.
Περίεργο το πρόσφατο άρθρο του πρωθυπουργού και εκτός εθνικής γραμμής, αλλά εντός γραμμής ΝΑΤΟ, αναγνωρίζει «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών», την ώρα που η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ.