Β. Κοντοζαμάνης: «Τα rapid tests κορωνοϊού σύντομα θα γίνουν καθημερινή πρακτική»

Must Read

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με το που και πότε γίνονται τα ταχεία τεστ εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού προέβη ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας «rapid tests» κορωνοϊού σαν εκείνα, δηλαδή, που γίνονται στην δομή της Λέσβου, θα πραγματοποιούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές, σε εξωτερικά ιατρεία, αλλά και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε ώρες που δεν λειτουργούν τα εργαστήρια. 

«Αυτά μας παρέχουν τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να επαναλάβουμε αρκετές φορές το τεστ και εάν χρειαστεί να κάνουμε μοριακό έλεγχο και στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα», τονίζοντας «πως δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο απ’ όσα μας λέει η διεθνής βιβλιογραφία και η διεθνής εμπειρία. Από την αρχή της πανδημίας, το έχουμε πει χιλιάδες φορές, θα το πούμε ξανά, ότι όποτε χρειάστηκε συμπολίτης μας να κάνει τεστ και πληρούσε τις προϋποθέσεις, αυτό έγινε και γίνεται δωρεάν».

Συμπλήρωσε, όμως, ότι «εάν κάποιος πολίτης θέλει από μόνος του να πάει να κάνει ένα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα τον εμποδίσουμε. Και βέβαια σίγουρα θα το πληρώσει από την τσέπη του. Όταν, όμως, έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια που πληρούνται, συγκεκριμένες καταστάσεις, τότε το κόστος του μοριακού ελέγχου καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Δεν υπάρχει θέμα διακοπής των τεστ

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε, επίσης, πως, σύντομα, στη μάχη ανίχνευσης του Covid-19 θα εισέλθουν και τα Κέντρα Υγείας, επισημαίνοντας ότι κανείς που έχει ανάγκη, βάση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί, δεν στερείται της εξέτασης και αυτή του παρέχεται δωρεάν, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης ή διακοπής των τεστ ή θέμα επάρκειας στην αγορά».

«Η τεχνολογία εξελίσσεται και στον τομέα του διαγνωστικού ελέγχου του κορωνοϊού και τα ταχέα τεστ θα είναι σε λίγο η καθημερινή πρακτική. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που τα φέραμε, ενώ, παράλληλα, ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα Υγείας με δύο ακόμη μηχανήματα που χρησιμοποιούν τη μέθοδο “Real-time PCR”, τα οποία έχουν παραδοθεί και ξεκινάει η εγκατάστασή τους στο νοσοκομείο “Αττικό” και στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η παραγωγική δυνατότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας σχεδόν κατά δώδεκα χιλιάδες τεστ ημερησίως», τόνισε ο υφυπουργός.

Και συμπλήρωσε πως έχουν αυξηθεί τα σημεία των δειγματοληπτικών ελέγχων και των εργαστηρίων παρέχοντας, έτσι, τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου και στα Κέντρα Υγείας της χώρας. «Και φυσικά συνεργαζόμαστε και ενώνουμε τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με τον ιδιωτικό τομέα, με εργαστήρια που πληρούσαν τις προϋποθέσεις».

(πηγή: ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This