Έχοντας βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων και τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει πριν από τη Σύνοδο την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Είναι πλέον σχεδόν σίγουρο ότι τουλάχιστον όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα κυρώσεις δεν πρόκειται να προκύψουν, αφού η Ελλάδα υιοθέτησε με τόση βιασύνη το αφήγημα της «αποκλιμάκωσης». Η ατιμωρησία της Τουρκίας για τις «κρουαζιέρες» των πολεμικών και ερευνητικών πλοίων της είναι δεδομένη, με τη λογική «ό,τι έγινε έγινε» να κυριαρχεί. Το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι ένας «κατάλογος κυρώσεων», που θα μπορούν να ενεργοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά της γείτονος.
Ασφαλώς δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει τόσο σαφές αποτέλεσμα, αφού υπάρχει ένα μπλοκ χωρών, οι οποίες με κάθε τρόπο θέλουν να παραμείνουν «ζεστές» οι σχέσεις τους με την Τουρκία και οι οποίες θα θελήσουν να κρατήσουν τον κατάλογο των κυρώσεων σε θεωρητική μορφή, δίχως πρακτική χρήση. Αυτό το μπλοκ των χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, από το οποίο συνεχώς υπάρχουν δηλώσεις για το πόσο σημαντικός εταίρος είναι η Τουρκία, φαίνεται ότι λειτουργεί πυροσβεστικά, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τις τουρκικές επιδιώξεις με αντάλλαγμα την προστασία των διμερών σχέσεών τους με το καθεστώς Ερντογάν.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ζήτημα των Ελληνοτουρκικών θα συζητηθεί στο «δείπνο», κάτι το οποίο θεωρείται de facto υποβάθμισή του, αλλά και ευκαιρία για τοποθετήσεις που δεν θα δεσμεύουν αυτούς που τις εκφέρουν. Η ταχύτητα με την οποία η χώρα μας υιοθέτησε τους τουρκικούς τακτικισμούς φαίνεται ότι θα επιτρέψει στην οικονομία και την κυβέρνηση Ερντογάν να εξέλθουν ατσαλάκωτες από την επί σχεδόν δύο μήνες επιχείρηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Μόνος ο Χριστοδουλίδης απέναντι στην Τουρκία
Μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για τη στάση της Κύπρου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ζητώντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους για τον τερματισμό των τουρκικών γεωτρήσεων. Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η μη ανανέωση της σχετικής NAVTEX είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να έχει διάρκεια για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για πραγματική αποκλιμάκωση. Συνέχισε όμως, δείχνοντας και προς την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι αυτές οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης δεν έχουν επεκταθεί στην Κύπρο, αλλά εκεί, αντιθέτως, παρατηρείται κλιμάκωση.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ξεκινά, θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία. Συζήτηση από την οποία η Κύπρος είναι σαφές ότι θα ήθελε να δει συγκεκριμένα πράγματα, παρά το ότι λυτοί και δεμένοι προσπαθούν να κάμψουν τις αντιστάσεις της. Γι’ αυτό άλλωστε, χθες, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Ισπανίδα ομόλογό του.
Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι από χθες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο.