Μικροί και μεγάλοι ενδοκυβερνητικοί εμφύλιοι εξελίσσονται σε πονοκέφαλο διαρκείας για τον Πρωθυπουργό, που καλείται να κάνει τον διαιτητή, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών ανοιχτών μετώπων.
Όλα τα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες τού έλειπαν…
Την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών ανοιχτών μετώπων, όπως η πανδημία, οι τουρκικές προκλήσεις και η οικονομία, ο Πρωθυπουργός καλείται να εκτελέσει και χρέη… χωροφύλακα στους μικρούς και μεγάλους εμφυλίους που ανακύπτουν το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνησή του και οι οποίοι δείχνουν να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα.
Ο εκνευρισμός του μάλιστα είναι εμφανής, τον διακρίνουν ολοένα συχνότερα οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του και τον εξέφρασε και ο ίδιος -με την αναγκαία… κομψότητα- με τα προειδοποιητικά του μηνύματα κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Κίτρινες» κάρτες
«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, βγάζοντας τις πρώτες «κίτρινες κάρτες» σε στελέχη της κυβέρνησής του.
Μία από τις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, αφορά την πρωθυπουργική… αυλή και συγκεκριμένα την κόντρα του διευθυντή του γραφείου του και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη και του υφυπουργού Συντονισμού Άκη Σκέρτσου. Η αιτία, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «δημοκρατία», είναι περίπου ίδια με αυτήν που αποτέλεσε στο παρελθόν τον λόγο απομάκρυνσης εκ του Μαξίμου του τότε διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Δημήτρη Μητρόπουλου: η συστράτευση με ένα ευρύτερο μπλοκ, πολιτικό, μιντιακό και άλλο, που δεν θεωρείται απολύτως φιλικό προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και εμφανίζεται ως τέτοιο.
Εντός του ίδιου υπουργικού συμβουλίου αποκαλύφθηκε μία ακόμα διαφωνία, με αφορμή το Μεταναστευτικό, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, με τον πρώτο να αντιδρά στην «εσφαλμένη» -κατά τη γνώμη του- επέκταση της προσφυγικής δομής στις Θερμοπύλες. Μάλιστα, τη θέση του αυτή τη δημοσιοποίησε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, επιδιώκοντας να στείλει σχετικό μήνυμα στην εκλογική του περιφέρεια. Ο υπουργός Οικονομικών τελευταία βλέπει να του αφαιρούνται αρμοδιότητες, αφενός με τη συγκρότηση της Επιτροπής του Οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, που ανέλαβε να καταρτίσει το σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά την πανδημία, αφετέρου με την πρόσφατη αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Τα «αδειάσματα» και το φιάσκο
Αλληλοκαρφώματα και «αδειάσματα» υπουργών έλαβαν χώρα και στο πολυσυζητημένο φιάσκο με τις σχολικές μάσκες. Οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Παιδείας Νίκη Κεραμέως και (λιγότερο) ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετατόπιζαν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες, στη μέση έβαλαν και την ΚΕΔΕ, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τελευταίος, από το βήμα της Βουλής, διεμήνυσε ότι δεν θα επέρριπτε ποτέ την ευθύνη για οτιδήποτε σε διοικητικά όργανα ή επιτροπές, όπως δηλαδή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών για τις μάσκες, με τις σχέσεις των δύο ανδρών εδώ και καιρό να μην είναι και οι πιο θερμές.
Το ίδιο συμβαίνει και με το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ιδίως από τη στιγμή που ο Νίκος Παπαθανάσης από υφυπουργός έγινε αναπληρωτής, παίρνοντας αρμοδιότητες του Άδωνι Γεωργιάδη. Δημοσίως, οι δύο άνδρες αποφεύγουν να δείξουν το πρόβλημα, το οποίο όμως υφίσταται και άγνωστη είναι η εξέλιξή του.
Ο κ. Παπαθανάσης ενεπλάκη και σε έναν άλλον υπουργικό καβγά, στο «τρίγωνο» με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο. Όλα ξεκίνησαν από την κίνηση του τελευταίου να μεταλάβει τη θεία κοινωνία σε Εκκλησία, χωρίς μέτρα προστασίας, όπως τον κατηγόρησαν. Ο κ. Χαρδαλιάς «άδειασε» τον κ. Κουμουτσάκο με δημόσια δήλωσή του, όμως, επειδή ο καιρός έχει γυρίσματα, οι ρόλοι σε μία εβδομάδα αντιστράφηκαν: Ο υφυπουργός φίλησε το χέρι ιερέα σε χωριό της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να τον περιμένουν στη… γωνία οι δύο αναπληρωτές υπουργοί. Ο κ. Κουμουτσάκος φέρεται ότι του έστειλε την επίμαχη φωτογραφία, συνοδευόμενη από τη φράση: «Ολοι χριστιανοί είμαστε, απλά κάποιοι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας. Χαίρετε!» Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως δεν θα φιλούσε κανένα χέρι και πως θα ήταν πολύ προσεκτικός και θα εφάρμοζε κάθε μέτρο. «Σαφώς μπορεί να υποκλιθώ σε έναν ιερέα, αλλά στην εποχή που ζούμε νομίζω ότι πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα» εξήγησε.
Ο κ. Κουμουτσάκος, πέρα από αυτό το περιστατικό, αισθάνεται «παροπλισμένος» στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς όλα -όπως υποστηρίζει- περνούν από τον υπουργό Νότη Μηταράκη.
Αποδυναμωμένος, επίσης, αισθάνεται και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά την ανάληψη της θέσης του υφυπουργού από τον Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος έχει αναλάβει το Ασφαλιστικό.
Ιστορική γκάφα για τις Πρέσπες
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμψε οργή και για την γκάφα του υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίσει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη διάρκεια της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη λέξη διαγράφηκε κατά την ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος, όμως το κακό είχε ήδη γίνει. Οι σχέσεις άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια ποτέ δεν ήταν καλές, ωστόσο, κατόπιν αυτού του γεγονότος έγιναν ακόμη χειρότερες.
Μια ωραία ατμόσφαιρα…