Σε θέση μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση από χθες το απόγευμα, όποτε και ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η μαραθώνια συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα.
Η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος ήταν παρών χθες στην έναρξη της συζήτησης – έβαλε στα ξαφνικά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένη, καταλογίζοντας ανευθυνότητα στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, προς… αποφυγή παρεξηγήσεων και συγκεκριμένα προκειμένου να βάλει τέλος στις φήμες περί μη στήριξης του Μαξίμου στον υπουργό Οικονομικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρόν, παρακολουθώντας από τα κυβερνητικά έδρανα την ομιλία του Χρήστου Σταϊκούρα.
Με το καλημέρα πάντως της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, καθώς, από την μία πλευρά, η κυβερνώσα παράταξη μιλά για υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως καταγγέλλει, κατάργησε την προστασία την πρώτης κατοικίας και προχώρησε σε χιλιάδες πλειστηριασμούς και από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει την ΝΔ ότι μοναδικό της μέλημα εν μέσω της καλπάζουσας υγειονομικής κρίσης, είναι οι πτωχεύσεις και οι ρευστοποιήσεις των περιουσιών των Ελλήνων.
Σε αυτό το κλίμα, υπήρξε και η χαρακτηριστική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, η οποία είναι ενδεικτική της γραμμής που ακολουθούν οι «γαλάζιοι» βουλευτές που τοποθετούνται από του βήματος, που δήλωσε, σε συνέντευξή του ότι «η πρόταση μομφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης, αλλά είναι μια πρόταση μομφής κατά του εαυτού του και, ιδίως, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου… Πρόκειται για μια πολιτικά άκαιρη πρόταση μομφής, για μια πρόταση που δεν στόχευε στο να ασκήσει πραγματική πίεση στην κυβέρνηση».
Άλλωστε και ο ίδιος ο Χρήστος Σταικούρας, επιμένει όλες αυτές τις ημέρες ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 25.000 πλειστηριασμοί.
Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, που αιφνιδιάστηκε κι εκείνο με την πρόταση δυσπιστίας, επέκρινε μεν την κυβέρνηση για τον νέο πτωχευτικό ωστόσο εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση και στο ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία που έλαβε. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε πως «ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Από την διαχείριση της πανδημίας έως την εξωτερική πολιτική. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν», υποστηρίζοντας πως η πρόταση δυσπιστίας «χαρίζει πρόσκαιρη συσπείρωση στη ΝΔ, η οποία φαίνεται να έχει εσωτερικά προβλήματα για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων».
Να σημειωθεί πως η συζήτηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια, συνεχίζεται σήμερα από νωρίς το πρωί σε αρκετά υψηλούς τόνους και θα κορυφωθεί την Κυριακή το απόγευμα, με τη σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.
Από το μεσημέρι και μετά, θα λαμβάνουν τον λόγο οι αρχηγοί, αρχικά των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης και θα ακολουθήσει το πολυαναμενόμενο τετ α τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται αργά το βράδυ της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία. Για να κάνει η Βουλή δεκτή την πρόταση πρέπει η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές, να την υπερψηφίσουν, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί, καθώς δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει κάποια «γαλάζια» διαφοροποίηση.