Άδεια κι έρημη παραμένει η Βουλή, καθώς η σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον «ναό της Δημοκρατίας».
Μήνες μετά την πρώτη έξαρση της πανδημίας το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να είναι… αγνώριστο. Οι διάδρομοι είναι άδειοι, το ίδιο και το καφενείο, όπως και το εντευκτήριο των βουλευτών. Οι τελευταίοι έρχονται μεν κανονικά στη Βουλή προκειμένου να συμμετάσχουν στις συζητήσεις των επιτροπών, αλλά και της Ολομέλειας -άλλωστε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά-, ωστόσο οι άσκοπες μετακινήσεις αποφεύγονται.
Παρελθόν αποτελούν και τα λογής λογής κοινοβουλευτικά πηγαδάκια, όπως και οι συχνές επισκέψεις στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Όσο για τους εκατοντάδες υπαλλήλους της Βουλής, αλλά και τους αστυνομικούς, όπως και τους συνεργάτες των υπουργών και των βουλευτών, εξακολουθούν να εργάζονται, ωστόσο στον βαθμό που είναι επιτρεπτό επιλέγουν την τηλεργασία.
Ο κορωνοϊός πάντως έχει δημιουργήσει και αρκετές στιγμές… γέλιου, καθώς πολλοί είναι οι «φοβητσιάρηδες» βουλευτές που εθεάθησαν τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους να προσπαθούν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι συναντήσεις με συναδέλφους τους. Τον γέλωτα προκάλεσε και βουλευτής της «γαλάζιας» παράταξης, ο οποίος ακούγοντας έναν υπάλληλο να φτερνίζεται, έκανε στροφή και έφυγε τρέχοντας!
Σε κάθε περίπτωση, η ολοένα αυξανόμενη ανησυχία των «300» και φυσικά κυρίως του προεδρείου είναι εύλογη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κορωνοϊός πέρασε ήδη το κατώφλι του Κοινοβουλίου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν συνολικά τρία κρούσματα σε υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι ναι μεν δεν εργάζονται στο Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά σε περιφερειακά κτίρια, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μη διασπορά του ιού.
Γι’ αυτόν τον λόγο εδώ και μερικές ημέρες έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα προστασίας, τα οποία ούτως ή άλλως τηρούνται σε μεγάλο βαθμό στο Κοινοβούλιο. Άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση λήφθηκε και η απόφαση για τη δυνατότητα των βουλευτών να ψηφίζουν και με επιστολική ψήφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σφόδρα σε αυτή την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι αίρει το αδιαμεσολάβητο της βουλευτικής ψήφου.
Πάντως, η διαδικασία της επιστολικής ψήφου έχει φέρει πράγματι καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών, καθώς για να καταμετρηθεί η ψήφος πρέπει να περάσει πρώτα από τη γραμματεία της εκάστοτε Κοινοβουλευτικής Ομάδας.