Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε σύνολο 291 βουλευτών που ψήφισαν, 158 ψήφισαν κατά και 133 υπέρ, όπερ και σημαίνει ότι η πρόταση απορρίφθηκε.
Την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25.
Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό να δέχεται επιθέσεις για την πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών.
Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι ο κ.Τσίπρας «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση», ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.
Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας «να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας.Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : «Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας».
Από την πλευρά του το κεντρικό πρόσωπο της τριήμερης συζήτησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη ευθύνης, λέγοντας του ότι κατέθεσε μεν την πρόταση μομφής, αλλά είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Μάλλον η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να κατατεθεί κατά του κ. Τσακαλώτου που τα υπέγραψε όλα αυτά», είπε ο κ. Σταϊκούρας που χαρακτήρισε πρόχειρη, προσχηματική και καιροσκοπική την πρόταση δυσπιστίας.
Σημειώνεται ότι η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών – λόγω των υγειονομικών μέτρων – ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετείχαν με επιστολικές ψήφους που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής και θα συνυπολογιστούν στην καταμέτρηση.
«Νταλκάς σας είναι εν μέσω πανδημίας πώς θα πτωχεύσουν οι Έλληνες και θα παίρνουν οι τράπεζες την πρώτη κατοικία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στην Βουλή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη και δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες δίχως ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας».
Συνεχίζοντας δεσμεύτηκε ότι «το πρώτο που θα κάνουμε την δεύτερη φορά που θα έλθουμε στην εξουσία θα είναι να καταργήσουμε το νόμο για τις πτωχεύσεις. Την δεύτερη φορά που θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα».
Μάλιστα μιλώντας για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο κ.Τσίπρας είπε σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του: «Ερχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι θα πτωχεύετε τους μικρομεσαίους και τους ευάλωτους για χρέη 50 και 100 χιλιάδων. Και τους λέτε και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ενώ οι μπαταχτσήδες εφοπλιστές, ως γνωστόν είναι ευεργέτες και όχι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αλλά ας μη κρυβόμαστε: Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα σας κύριε Μητσοτάκη αλλά και εσείς προσωπικά. Και σας ρωτάω: Πως μπορεί να αισθάνεστε όταν το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκατ. δανεικά και αγύριστα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ; Εσείς οι πιο καραμπινάτοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Εσείς και οι ίδιες οι τράπεζες βέβαια. Οι στρατηγικότεροι των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και ελπίζω τουλάχιστον να μη τολμήσετε τώρα που θέλετε να πτωχεύετε νοικοκυριά για λίγες χιλιάδες ευρώ, να κάνετε το χατίρι των μετόχων στη Τράπεζα Πειραιώς. Που από ότι μαθαίνω δεν επιθυμούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τους οφειλόμενους τόκους, ύψους 165 εκατ. ευρώ, από το δάνειο των 2 δισ., το λεγόμενο cocos, που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο. Ελπίζω να μη το τολμήσουν και να μη το τολμήσετε».
Συνεδρίαση-ρεκόρ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας, κατά υπουργού ή κυβέρνησης.
Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.
Τις δύο προηγούμενες φορές που διεξήχθησαν συζητήσεις επί προτάσεων δυσπιστίας κατά υπουργών, το 1991 οι συνεδριάσεις κράτησαν 19 ώρες με 46 ομιλητές, και το 2001, 18 ώρες με 53 ομιλητές.
Τα στοιχεία, επισήμανε ο κ. Τασούλας, δείχνουν ότι παρά τους περιορισμούς, η συζήτηση ήταν άπλετη και εκτεταμένη σε «απαράμιλλο σημείο».
Τι είπαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί
«Ο λαός να δώσει «μομφή» σε κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι υπηρετούν ένα κράτος και σύστημα εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
«Όσον αφορά στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα την υπερψηφίσουμε γιατί δεν με ενδιαφέρει εμένα η αριστερά και η δεξιά (…) το σωστό και το λογικό θα ψηφίσουμε. Αν θέλαμε να κάνουμε πρόταση, θα έπρεπε να την κάνουμε σε όλη την κυβέρνηση», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που σκεπάζει το έγκλημα του πτωχευτικού», σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.