Η επένδυση της Microsoft στη χώρα μας και οι θετικές επιπτώσεις της στην κοινωνία, ήταν το αντικείμενο της ψηφιακής ημερίδας που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ημερίδα με θέμα «Γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω της επένδυσης της Microsoft» συζητήθηκαν τα οφέλη και οι προοπτικές που δημιουργούνται για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών από την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα.
Προσκεκλημένοι ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δημοσίου Τομέα της Microsoft Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Κώστα Λουκάς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ‘Αγγελος Μπεκιάρης, ο καθηγητής Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννης Χαραλαμπίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Innoetics Αιμίλιος Χαλαμανδάρης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γιώργος Στεργίου, τόνισε ότι «παρότι η υγειονομική κρίση βρίσκεται σε έξαρση και το κλίμα για την οικονομία είναι βαρύ παγκοσμίως, η ανακοίνωση της Microsoft ότι προχωράει στη δημιουργία τριών Data Centers αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, την κυβέρνησή της και το ανθρώπινο δυναμικό της».
Από την πλευρά τους, όλοι οι εισηγητές συμφώνησαν ότι τοποθετεί τη χώρα μας στον χάρτη των επενδυτικών προορισμών για ομοειδείς και όχι μόνο επιχειρήσεις, καθώς και ότι είναι το επιστέγασμα μίας συλλογικής κυβερνητικής προσπάθειας με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της καινοτομίας αλλά και την επιτάχυνση τεχνολογικών υποδομών όπως το 5G και οι οπτικές ίνες.
Όπως επισήμαναν οι ομιλητές «η μέγιστη αξιοποίηση της θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων όχι μόνο του απαιτούμενου εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και του γενικού πληθυσμού. Για αυτό άλλωστε η επένδυση θα συνοδευθεί από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Microsoft για 100.000 εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».
Επίσης, κατά την εκδήλωση τονίστηκε με έμφαση πως «το γεγονός ότι μόνο στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί ένας τέτοιος κόμβος παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσδίδει στην πατρίδα μας γεωστρατηγικό πλεονέκτημα σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται».