Ο «γκουρού» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο αφανής αρχιτέκτων της, ο άνθρωπος που πρώτος υπεστήριξε ότι το Καστελλόριζο «κείται μακράν» και η άποψη του δικαιώθηκε σε ανώτατο επίπεδο, ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης «κτύπησε» χθες και πάλι.
Με ένα άρθρο αντάξιο της φήμης που τον συνοδεύει. Του «ρεαλιστή» και του «ενδοτικού» ο οποίος μάχεται τον «μαξιμαλισμό». Στο νέο σημείωμα του στην «Καθημερινή» το οποίο φέρει τον καθοδηγητικό τίτλο «Ποιες πρέπει να είναι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές» τονίζει ότι «δεν αποτελεί νόμιμο δικαίωμα μας αυτή τη στιγμή η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Καστελλόριζο» (!) «ούτε και επηρεάζει το τρέχον καθεστώς». Και αυτό διότι κατά τον κύριο καθηγητή το δικαίωμα αυτό «δεν έχει δεόντως θεσμοποιηθεί με εσωτερικό νόμο». Γι’ αυτό και επειδή «Η Ελλάδα έχει σήμερα 6 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης, η Τουρκία δεν έχει παραβιάσει τον κανόνα του διεθνούς δικαίου σχετικά με την εδαφική κυριαρχία».
Η ετυμηγορία λοιπόν βγήκε! Αθώα η Άγκυρα. Όσον αφορά στο πρόβλημα της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο επιστρέφει στην περιοχή έως τις 14 Νοεμβρίου, μετά την νέα τουρκική Navtex (ούτε 24ωρο δεν κράτησε το ειδύλλιο των σεισμών) ο κύριος Ροζάκης δίδει νέο ρεσιτάλ: Υποστηρίζει ότι αυτό, το δικαίωμα μας στην υφαλοκρηπίδα «δεν είναι φυσικό μας δικαίωμα που ενυπάρχει ipso facto και abinitio» (εξ υπαρχής και αυτοδικαίως) διότι «οι ιδιότητες αυτές αφορούν παράκτια κράτη που έχουν το προνόμιο να βρίσκονται σε ανοικτούς ωκεανούς. Για κράτη που βρίσκονται σε περιοχές θαλάσσιας στενότητας τότε το δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα τελειούται με οριοθέτηση. Έως ότου συμβεί αυτό έκαστο των αντιδικούντων μερών δεν έχει τα δικαιώματα που προσφέρονται από το άρθρο 77 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχουν απλώς διεκδικήσεις. Η μονομερής άσκηση του δικαιώματος αποκλείεται από την σύμβαση για το εθιμικό δίκαιο».
Άρα ούτε κυριαρχία, παραβιάζει η Τουρκία αλλά ούτε και την υφαλοκρηπίδα μας με τις έρευνες του Oruc Reis! Αφού δεν έχουμε «φυσικό δικαίωμα».
Πιο συγκεκριμένα ο «αντικειμενικός» κύριος Ροζάκης αποφαίνεται:
Πρώτον ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει την εδαφική μας κυριαρχία όταν στέλνει το Oruc Reis μεταξύ 6-12 μιλίων καθώς τα χωρικά μας ύδατα βρίσκονται σήμερα στα 6 ναυτικά μίλια. Παραλείποντας να σημειώσει βεβαίως πως ούτε και αυτή έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια άρα ούτε και εκείνη έχει δικαίωμα κυριαρχίας. Αντικειμενικότης. Αδιάφορο βεβαίως για τον κύριο καθηγητή αν η διαρκής παραμονή πολεμικών πλοίων της γείτονος μεταξύ 6-12 μιλίων ως τέτοια εμφανίζεται. Ως κυριαρχία.
Δεύτερον μας λέει ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας με τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis! Απλώς παραβιάζει τεχνικό κανόνα του διεθνούς δικαίου που απαιτεί συμφωνία οριοθέτησης πριν την διεξαγωγή οιασδήποτε έρευνας επί της υφαλκρηπίδας.
Με δύο λόγια: Ο κύριος αποφεύγει να καταγγείλει την Τουρκία ότι ερευνά σε υφαλοκρηπίδα που δεν της ανήκει. Μας λέει απλώς ότι διαπράττει «τροχαία παράβαση», ότι ερευνά χωρίς συμφωνία. Δεύτερη αθώωση. Έξοχα.
Την προηγουμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός δήλωσε στην Βουλή για το θέμα ότι «υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αναχαιτίζεται. Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών κύριε Τσίπρα υπήρχαν ουκ ολίγες Navtex της Τουρκίας, με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 μιλίων, όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές Navtex οι οποίες έγιναν σε αντίστοιχη ζώνη».
Χθες το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την έκδοση νέας τουρκικής Naxtex για έρευνες του Oruc Reis εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».
Αφού επισημάνουμε ότι οι ψευδαισθήσεις ελληνοτουρκικής προσέγγισης που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα μετά τους σεισμούς στην Σμύρνη και στην Σάμο κατέρρευσαν εντός 24ωρου -η Τουρκία δεν εξαρτά την στρατηγική της από φυσικά φαινόμενα-, είμαστε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε ορισμένα ερωτήματα. Κυρίως, αλλά όχι μόνο, προς τον κύριο Ροζάκη.
- Με πόσα ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα θα πάμε στην Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας; Με 6; Με 8; Με 10; Με 12; Όταν οι Τούρκοι προκαλούν επί τρεις μήνες τετελεσμένα μεταξύ 6-12 μιλίων με την διαρκή παρουσία πολεμικών πλοίων τους και ερευνητικού τους σκάφους εντός της συγκεκριμένης περιοχής, πώς θα αποδείξουμε ότι τα 12 μίλια είναι «αναφαίρετο μονομερές μας δικαίωμα που θα ασκήσουμε όποτε θέλουμε»; Εδώ κινδυνεύουμε να το χάσουμε έως την Χάγη διά χρησικτησίας. Το δικαίωμα μας το ασκούν ήδη άλλοι!
- Είναι δυνατόν να αθωώνεται η Τουρκία για τις έρευνες της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το επιχείρημα ότι «δεν έχουμε φυσικό δικαίωμα»; Εμείς δηλαδή επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο εναντίον μας την ώρα που αυτοί παράγουν τετελεσμένα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας γράφοντας το Διεθνές Δίκαιο επί της ουσίας στα παλαιά τους τα υποδήματα; Αθώοι αυτοί που δεν αναγνωρίζουν στα νησιά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και ένοχοι εμείς που έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας; Σε ποιους τα λέτε αυτά κύριε Ροζάκη;
- Είναι δυνατόν να εξομοιώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις του παρελθόντος για τις οποίες οι Τούρκοι δέσμευαν προσωρινά δύο φορές τον χρόνο ύδατα με την μόνιμη έρευνα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί τρίμηνο;
Εάν η Ελλάδα αθωώνει διά του κυρίου Ροζάκη και διά λοιπών Υπουργών και παραγόντων την Τουρκία, τόσο για την παραβίαση των 12 μιλίων όσο και για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας μας τότε ας το πάρουμε απόφαση: Βρισκόμαστε στις παραμονές μιας ιστορικής εξέλιξης: Της σημαντικότατης υποχώρησης του Ελληνισμού στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.
Του Ελληνισμού ο οποίος δεν πρόκειται να απολαύσει τα δικαιώματα του επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, του Ελληνισμού ο οποίος θα περιχαρακωθεί δια βίου στα έξι μίλια. Του Ελληνισμού ο οποίος θα καταστεί δορυφόρος της Τουρκίας.
Η Κυβέρνηση έχει χρόνο ακόμη και έχει όπλα για να το αποτρέψει. Αρκεί να εγκαταλείψει τον κήπο με τις αυταπάτες ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τους γείτονες. Δυστυχώς, μας το έδειξαν, δεν υπάρχει.
πηγή: Εστία