Μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Τίρανα και τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο, το πρώτο βήμα που θα γίνει, είναι η ελληνική επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το οποίο όχι μόνο είναι έτοιμο, αλλά βρίσκεται και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον συνήθη έλεγχο νομιμότητας, να περάσει καταρχήν τον έλεγχο και κατόπιν να φτάσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας για υπογραφή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (ακολούθως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).
Η αντίρρηση της Αλβανίας (κυρίως για εσωκομματικούς λόγους) για τα σημεία βόρεια της Κέρκυρας θα εξεταστεί καλή τη πίστει και οι απαραίτητες προσαρμογές θα γίνουν αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Μια απόφαση βέβαια που δεν αναμένεται και πολύ σύντομα, μιας και τον Απρίλιο έχουν προκηρυχθεί εκλογές στη γειτονική χώρα και τη δεδομένη στιγμή οι εσωτερικές κόντρες δεν επιτρέπουν ομοφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση Ράμα και τον Πρόεδρο Μέτα.
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτίως θα γίνει ως και το ακρωτήριο Ταίναρο, κάτι που σημαίνει ότι «κλείνει» με γραμμές βάσης και ο Μεσσηνιακός Κόλπος (πέρα από τον Κορινθιακό και τον Αμβρακικό που ούτως ή άλλως έχουν πολύ μικρότερο άνοιγμα).