Περίοδος χάριτος τέλος! Η κοινωνία δυσανασχετεί με το δεύτερο lockdown

Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο από τον Μάιο που έληξε η πρώτη καραντίνα έως σήμερα να ανοίξει πολλές νέες εντατικές για να μην πιέζεται το σύστημα.

Must Read

H χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξαγγελία του δεύτερου lockdown είχε ισχυρότατη δόση πολιτικού ρίσκου.

Μολονότι ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε ως ασπίδα συνυπευθυνότητας  τον «Σωτήρη» (με αυτόν τον τόνο οικειότητας αποκαλούσε διαρκώς τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα) και μολονότι εγκατέλειψε τα μοναχικά ηγετικά διαγγέλματα, στην ουσία ο κύριος Μητσοτάκης εκτέθηκε πρώτη φορά κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του σε μείζονα πολιτικό κίνδυνο. Εν γνώσει του.

Ο αυτοσχεδιασμός στον δημόσιο λόγο, οι γκριμάτσες ακόμη και τα χαμόγελα κρύβουν  παγίδες σε σύγκριση με το έτοιμο κείμενο που αναγιγνώσκεται από το μηχάνημα που αγγλιστί ονομάζεται  auto cue.

Η συνέντευξη είχε και μαστίγιο (το δεύτερο καθολικό εθνικό lockdown  με περιορισμούς στην κυκλοφορία και  αναστολή οικονομικών και σχολικών δραστηριοτήτων που κατ αρχάς θα διαρκέσoυν  έως τις 30 Νοεμβρίου), είχε καρότο για να μετριασθούν οι λαϊκές αντιδράσεις (τα 800 ευρώ της αναστολής των συμβάσεων και τα επιδόματα των 400 ευρώ  για τους μακροχρονίως  ανέργους) είχε αυτοκριτική… σχεδόν (για την καθυστερημένη λήψη μέτρων στην Θεσσαλονίκη) είχε  πολλές αιχμές κατά των πολιτών (ψεκασμένοι, εφησυχασμένοι, η νεολαία δεν υπάκουσε) , είχε υπερβολές (τι να κάνουμε, να γεννήσουμε λεωφορεία;), είχε φόβο (δεν απέκλεισε τρίτο lockdown μετά τις εορτές), είχε εν τέλει και πολιτικό διά ταύτα. Την λέξη την χρησιμοποίησε μόνος του ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Αμφισβήτηση».

Στον ενάμισι  χρόνο που κυβερνά είναι η πρώτη φορά που η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ακόμη και  ισχυρού τμήματος εκείνων που συγκροτούν την εκλογική του βάση στέκονται κριτικά απέναντι του και απέναντι σε Υπουργούς του, με δυσθυμία. Δεν πείθονται απολύτως από το επιχείρημα ότι  η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων πέντε ημερών σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές ασθενών  στις ΜΕΘ ήταν η αιτία της επιβολής των νέων περιοριστικών μέτρων.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο από τον Μάιο που έληξε η πρώτη καραντίνα έως σήμερα να ανοίξει πολλές νέες εντατικές για να μην πιέζεται το σύστημα. Λεφτά όπως έδειξε και η διάθεση 20 εκατομμυρίων για την λίστα Πέτσα… υπήρχαν. Και μάλιστα δανεικά, από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο 16 δις ευρώ. Όπως… υπερηφανεύτηκε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.

Το λουκέτο στην εστίαση, η απώλεια του ελέγχου της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη, η διαρκής αλλαγή αποφάσεων από μέρα σε μέρα, δημιουργούν τις πρώτες ρωγμές στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση και προς τον πρωθυπουργό, η οποία πάντως ακόμη παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Και διότι ο κύριος πρωθυπουργός και κεφάλαιο πολιτικό έχει να «κάψει» με βάση τις επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις  και διότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στο ναδίρ της πολιτικής  αξιοπιστίας της. Κανείς δεν την ακούει.

Ωστόσο στο Μαξίμου που έχει πλήρη επίγνωση της ατμόσφαιρας και  οι ένοικοι του δεν είναι κλεισμένοι σε γυάλινο πύργο, γνωρίζουν άριστα το εξής: Η περίοδος χάριτος  που άρχισε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τελείωσε. Ίσως λόγω και των επιδόσεων της κυβέρνησης σε άλλα μέτωπα να κράτησε πολύ παραπάνω από το κανονικό.

Το χθεσινό lockdown ήταν το πρώτο ισχυρό πλήγμα στους δεσμούς εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση με το εκλογικό σώμα από το 2019. Ο κόσμος άρχισε να δυσφορεί-μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες προσκείμενες στην ΝΔ όπως ο κλάδος της εστίασης- αλλά και να χάνει την υπομονή του. Η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Εάν όμως παραταθεί από ένα σημείο και μετά η κατάσταση πολιτικά με το νέο έτος δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμη. Πολύ δε περισσότερο αν η ύφεση βαθύνει, φθάσει το 12% και χαθούν θέσεις εργασίας.

Τα επιδόματα των 800 και των 400 ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο κύριος Μητσοτάκης έχουν ημερομηνία λήξεως. Εάν η χώρα δεν γυρίσει σύντομα στην ανάπτυξη, θα έχουμε γεγονότα.

Η « Εστία» δεν θεωρεί τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έκλεισε στην συνέντευξη του για το κατά Μπαμπινιώτη «απαγορευτικό» απαντώντας σε ερώτηση της δημόσιας ΕΡΤ για το αν θα έχουμε σύντομα «πολιτικές εξελίξεις». Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ποτέ δεν αυτοσχεδιάζουν όταν θέτουν ερωτήσεις τέτοιου τύπου για «πολιτικές εξελίξεις».

Πολύ σε περισσότερο όταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «επικροτεί’», δεν αποδοκιμάζει τις ερωτήσεις απαντώντας ότι «δεν βλέπω τον λόγο αυτή την στιγμή για πολιτικές εξελίξεις».

Και αν τον δει αύριο μεθαύριο;

πηγή: «Εστία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This