Μητσοτάκης-Σίσι: «Κοινή βούληση για επέκταση της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών» (video)

Ισχυρό μήνυμα η επίσκεψη Σίσι

Must Read

«Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θεμέλιο που υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Η συνάντησή μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρόεδρος Μπαιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ», ανέφερε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.

Για να συνεχίσει με αναφορά στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες: «Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Πρόκειται για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» είπε o Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

Ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ακόμα στις δηλώσεις του ότι με τον πρόεδρο της Αιγύπτου μίλησαν για τον East Med, συμπληρώνοντας πως «Κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους» είπε τονίζοντας πως «σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό «τον ρόλο της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών» αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που «οφείλεται στην Αίγυπτο. Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χωρών και του Ισραήλ».

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «Δεν παρέλειψα να εκφράσω στον συνομιλητή μου την εκτίμηση όλων μας για το σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ. Ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό γεγονός: «Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια ολοκληρωνόταν με την περίφημη νίκη των συμμάχων η ιστορική νίκη του Ελ Αλαμέιν. Αφετηρία για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι έκαναν την Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα τους. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην Ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία».

Σίσι: «Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο σε ότι αφορά τις αμυντικές σχέσεις»

«Συζητήσαμε τα γεγονότα στην περιοχή μας και την υιοθέτηση πολιτικών από ορισμένους που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα και συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς που θέλουν να απειλήσουν την ειρήνη» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. «Επίσης συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο σε ότι αφορά τις αμυντικές σχέσεις» συμπλήρωσε.

«Συμφωνήσαμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και αναφερθήκαμε στην κατάσταση στη Λιβύη όπου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση η οποία θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε ακόμη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και πρόσθεσε «συμφωνήσαμε στην άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσουμε τις χώρες που την υποστηρίζουν. Πρέπει να λογοδοτήσουν οι χώρες που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, βοηθούν τους τρομοκράτες και τους ενθαρρύνουν».

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι η παγκόσμια τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και απορρίπτουμε κάθε προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας» συμπλήρωσε ο αλ Σίσι.

 

Η αιγυπτιακή προεδρία για την επίσκεψη Σίσι

Το γεγονός ότι «η επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο της επιθυμίας των δύο φίλων χωρών για συνεχείς διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο, εκτός από το τριμερές επίπεδο με την Κύπρο», επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, αναφορικά με την επίσημη επίσκεψη του Αιγυπτίου ηγέτη στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, «σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητηθούν θέματα διμερών σχέσεων και τρόποι ενίσχυσής τους έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, τον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, με δεδομένα και τα σημαντικά εθνικά έργα που πραγματοποιούνται σε όλη την Αίγυπτο».

Ο εκπρόσωπος κατέληξε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης θα συζητήσει και θα ανταλλάξει απόψεις για διεθνή θέματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, κυρίως αναφορικά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σακελλαροπούλου: «Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Αίγυπτος»

Με τον τίτλο «Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι οι πυλώνες της σταθερότητας σε μία ταραχώδη περιοχή», η αγγλόφωνη έκδοση της «Αλ Αχράμ» αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου σημειώνει ότι «υπό τον Πρόεδρο Σίσι, η Αίγυπτος έχει καταστεί περιφερειακή δύναμη και οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά», τονίζοντας πως «η τριμερής συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου δημιουργεί μηχανισμό σταθερότητας και νομιμότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

«Υπάρχουν περισσότερες προοπτικές για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, με τρόπο που θα ωφελήσει όχι μόνο τους λαούς των δύο χωρών, αλλά και όλους τους λαούς της περιοχής», επισημαίνει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This