Η πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της Βουλής επικεντρώθηκε κυρίως στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την πανδημία. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019 συγκρότησαν ενιαίο μέτωπο εναντίον της.
Ωστόσο πίσω από τις γραμμές και τις κορώνες διεξήχθη ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στον οποίο μπήκε «σφήνα» με δηκτικά σχόλια του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.
Αιτία της «δευτερεύουσας» αντιπαράθεσης στην σκιά της πανδημίας ήταν το αίτημα που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τον διορισμό οικουμενικού Υπουργού Υγείας και η ιδέα του για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Την επομένη μάλιστα της πρώτης κόντρας του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία ο κύριος Τσίπρας απαίτησε τηλεφωνικά, να αναβάλλει το επίσημο δείπνο προς τιμήν του συμμάχου μας Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι λόγω πανδημίας. Και από το οποίο απείχε. Την μεθεπόμενη επίσης ανάρτησής του στο Twitter για το Κυπριακό στα τουρκικά!
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ανεξήγητο ύφος στην Βουλή που δεν δικαιολογείται ούτε από τις δημοσκοπήσεις ούτε από την κατάσταση που βρίσκεται το κόμμα του. Υπέδειξε ως οικουμενική Υπουργό Υγείας ή Πρόεδρο της Επιτροπής στην θέση του Σωτήρη Τσιόδρα την καθηγήτρια Αθηνά Λινού, η οποία επέμενε για την λήψη μέτρων από το Σεπτέμβριο.
Ζήτησε σχέδιο δράσης «κοινής αποδοχής» για την πανδημία. Επέμεινε στην σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό την Πρόεδρο που στοχοποίησε με τυχαία αφορμή γιατί θεωρεί «αδύναμο κρίκο» του συστήματος και θέλει να την πιέσει. Έθεσε ως προαπαιτούμενο για ευρύτερη συναίνεση την απόσυρση του πτωχευτικού κώδικα και του εργασιακού νόμου. Η απαίτησή του αυτή «πατούσε» βεβαίως στον πρότερο αντιπολιτευτικό του βίο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί με την κυβέρνηση στα εθνικά (ψήφισε υπέρ ή δήλωσε παρών στις συμφωνίες με ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ιταλία), δεν εμποδίζει την νέα πολιτική στο Αιγαίο (6 μίλια), ψηφίζει ακόμη και εκτελεστικούς του συντάγματος νόμους (ψήφος αποδήμων).
Το ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Τσίπρας παίζει ταυτόχρονα σε δύο γήπεδα: και στο μέτωπο της ενωμένης αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης (λόγω απλής αναλογικής) και στο μέτωπο της συναίνεσης για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εξυφαίνουν άλλα κατά βάση κεντροαριστερά κέντρα.
Η κυρία Λινού, εξαίρετος επιστήμων, που προτείνεται για οικουμενική Υπουργός δεν είναι τυχαίο πρόσωπο: Χάρβαρντ , Γενική Γραμματέας Υπουργείου επί Γιώργου Παπανδρέου, με κόρη στέλεχος των «Δημοκρατικών» στις ΗΠΑ και με καλές κοινωνικές σχέσεις με την οικογένεια Σαμαρά.
Ήταν τόσο εξώφθαλμο αυτό που έκανε ο κύριος Τσίπρας ώστε ο έμπειρος Δημήτρης Κουτσούμπας τον «κάρφωσε» ότι επιδιώκει «οιονεί συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ».
Η αντίδραση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση. Έριξε αμέσως στην πυρά τα σενάρια ανωμαλίας για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δείχνοντας ότι συναίνεση μπορεί να υπάρξει και χωρίς νόθες λύσεις. Στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στα εξωπολιτικά κεντροαριστερά κέντρα που απεργάζονται οικουμενικές λύσεις.
«Εσείς θέλετε συγκυβέρνηση! H Ελλάδα έχει κυβέρνηση. Σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Το επόμενο που θα ακούσουμε από στόματα σας είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας !», σχολίασε ειρωνικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. Όχι τυχαία.
Το «η Ελλάδα έχει κυβέρνηση», απευθυνόταν και σε άλλα κέντρα. Ο κ. Τσίπρας απάντησε αρχικώς αμήχανα «δε θέλουμε να σας σώσουμε, μη φοβάστε , δε θα συγκυβερνήσουμε» αλλά και μόνο που άνοιξε αυτή η συζήτηση αποδείχθηκε πως υπάρχει καπνός.
Ο Πρωθυπουργός αφού έστειλε τα μηνύματα του συναίνεσε στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, για επίδομα πανδημίας και για αναστολή πλειστηριασμών.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν προβλέπεται λοιπόν με βάση τα παραπάνω δεδομένα. Αλλά μέσα στην θύελλα της πανδημίας που θα διαρκέσει έως την άνοιξη, συναινέσεις θα υπάρξουν. Αναγκαστικά. Το κέντρο είναι άλλωστε σημείο συνάντησης πολιτικών δυνάμεων.
πηγή: «Εστία»