Έκαναν τον… ντιλιβερά της Κεραμέως και εκείνη τους αγνοεί επιδεικτικά!
Δεν φτάνει που λόγω του δεύτερου lockdown κοντεύουν να βάλουν λουκέτο, τους χρωστούν κι από την πρώτη καραντίνα 3.000.000 ευρώ, για τις διανομές συγγραμμάτων που έκαναν.
Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που, ενώ τους υποχρέωσε τον περασμένο Μάρτιο (κατά την πρώτη καραντίνα) να παραδώσουν τα φοιτητικά συγγράμματα με κούριερ στα σπίτια των φοιτητών σε όλη τη χώρα και στην Κύπρο, εντούτοις δεν πληρώθηκαν ποτέ γι’ αυτό.
Ενώ το… φέσι είναι 3.000.000 ευρώ από τον Μάρτιο, η Κεραμέως επανέρχεται και ζητεί να ξαναγίνει το ίδιο, χωρίς να έχει πληρώσει ούτε τους… κούριερ του πρώτου lockdown!
«Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) δηλώνει μετά λύπης του ότι -σχεδόν δέκα μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας- τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Πολιτισμού αγνοούν πλήρως τις εκκλήσεις των δημιουργών του βιβλίου για έμπρακτη μέριμνα της κυβέρνησης στην αδήριτη αναγκαιότητα οικονομικής στήριξής τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή των εκδοτών, που υπογράφεται από τους Γιάννη Κωνσταντάρα και Θάνο Ψυχογιό.
«Την περασμένη άνοιξη (στο πρώτο κύμα της πανδημίας και με κλείσιμο των βιβλιοπωλείων κατόπιν κρατικής εντολής) η κυρία υπουργός Παιδείας επέβαλε στους εκδότες επιστημονικών βιβλίων να αποστείλουν και διανείμουν τα πανεπιστημιακά συγγράμματα στους φοιτητές (μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς, με την υπηρεσία διανομής κατ’ οίκον), καθώς η καθιερωμένη διανομή τους ήταν αδύνατη μέσω σημείων διανομής (βιβλιοπωλεία), λόγω του lockdown», επισημαίνουν στην επιστολή τους.
Τα μέλη του ΣΕΕΒΙ τονίζουν και τα εξής: «Επιβλήθηκε στους εκδότες βιβλίων να επωμιστούν το κόστος της αποστολής και διανομής των βιβλίων προς τους φοιτητές σε όλη την επικράτεια και στην Κύπρο, δίχως το κράτος να αναλάβει το παραμικρό οικονομικό βάρος, δίχως να παρασχεθεί στους εκδότες βιβλίων η παραμικρή οικονομική στήριξη γι’ αυτό το μη αναμενόμενο και δαπανηρότατο έργο. Αναγκαστικά, το συνολικό εγχείρημα καλύφθηκε οικονομικά αποκλειστικά από τους εκδότες. Το κόστος της διανομής ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ!
Τους καλεί να το επαναλάβουν
Στις ημέρες μας, εν όψει του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, το υπουργείο Παιδείας καλεί εκ νέου τους εκδότες βιβλίου να διανείμουν τα διδακτικά συγγράμματα στους φοιτητές (με την υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον). Δίχως ίχνος έμπρακτης αναγνώρισης στο κοινωνικό έργο που επιτελέστηκε την άνοιξη (εαρινό εξάμηνο 2019-2020), επιβάλλεται στους εκδότες βιβλίου να επωμιστούν για άλλη μία φορά εξ ολοκλήρου το κόστος της διανομής (χειμερινό εξάμηνο 2020-2021), που προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 4.000.000 ευρώ. Κοινωνική πολιτική θα κάνουν πάλι οι εκδότες – επιχειρηματίες, όχι το κράτος».
Πράγματι, εκδότες βρίσκονται σε απόγνωση και δεν είναι λίγοι οι εκδοτικοί οίκοι που θα βάλουν λουκέτο έως το καλοκαίρι, εάν η κυβέρνηση δεν σταθεί δίπλα τους με ειδικά προγράμματα, όπως ήδη έχουν κάνει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Βέλγιο, ακόμα και η Βουλγαρία.
Την ίδια ώρα, η υπουργός, ακλόνητη και αμετακίνητη, απολαμβάνοντας την πλήρη κυβερνητική εύνοια, αγρόν αγοράζει.