«Μαζεύονται» στην κυβέρνηση για τον χρονικό ορίζοντα της άρσης των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων και πλέον είμαστε στο «θα δούμε» πότε.
Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου». Θυμίζουμε ότι μόλις λίγα 24ωρα πριν, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης έθετε χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς.
Στη… γραμμή της επέκτασης του lockdown και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σχολίασε: «Πιστεύω είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας».
Βέβαια, υπάρχουν και οι πιο σκληρές φωνές, όπως αυτή του καθηγητή Βατόπουλου, ο οποίος πρότεινε «lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες».
Για την επίταξη των δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημείωσε πως αυτό έγινε εξαιτίας της πίεσης στο σύστημα Υγείας: «Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη, ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες. Έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές. Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια».
Και συνέχισε εξηγώντας: «Θα είναι απλές κλίνες για Covid-19, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών. Όπως διευκρίνισε, ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από Covid, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία. Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ».
Ερωτώμενος για την τηλεργασία ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, ο κ.Πέτσας επεσήμανε: «Η Ελλάδα έχει μια μορφή οικονομίας στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία, εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί εφαρμόζεται και γίνονται έλεγχοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χαλάρωση στους χώρους εργασίας».
Ελληνική Λύση: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο»
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Λύσης στις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα και στις συνεχείς διαψεύσεις των υπουργών της κυβέρνησης, ζητώντας μάλιστα και παραιτήσεις:
«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση με την οποία προανήγγειλε την μη άρση των απαγορεύσεων στην οικονομική δραστηριότητα την 1η Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της. Όταν κορυφαίοι υπουργοί αυτοδιαψεύδονται μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την εθνική οικονομία, η μόνη ειλικρινής αντίδραση είναι η παραίτηση».