Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και πρώην υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενεργειακών ζητημάτων της Ευρώπης στην κυβέρνηση Ομπάμα, Μάθιου Μπράιζα, είναι στενός συνεργάτης του νέου ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και προορίζεται για θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και αυτό μόνο προάγγελος καλών ειδήσεων δεν είναι.
Θυμίζουμε ότι το διάστημα που διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τα ελληνικά ΜΜΕ για τις φιλοτουρκικές του απόψεις, ενώ πρόσφατες είναι και δύο τοποθετήσεις του για τα ελληνοτουρκικά, με πραγματικά εξοργιστικά σημεία.
Μιλώντας σε ελληνική ιστοσελίδα τον Οκτώβριο που μας πέρασε είχε εκφράσει την απίστευτα φιλοτουρκική άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «εγκαταλείψει» το Καστελλόριζο, ώστε η Τουρκία να «εγκαταλείψει» τις αξιώσεις της σε Κρήτη και Ρόδο (σ.σ. με τι δικαίωμα ακριβώς αξιώνει η Τουρκία δεν μας είπε)!
Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπράιζα τον Οκτώβριο: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αναγκάσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι ο τρόπος που θα περάσει αυτή η περίοδος έντασης είναι να έρθουν κοντά η Ελλάδα και η Τουρκία με τη διάθεση συνεργασίας, όπως έγινε στον σεισμό του 1999, και όταν ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνούσε από την Αθήνα. Η Τουρκία γίνεται παράλογη, διεκδικώντας μία περιοχή τόσο κοντά στην Κρήτη, στη Ρόδο, αλλά από την οπτική της Τουρκίας είναι εντελώς παράλογο η Ελλάδα να έχει μία τόσο μεγάλη ΑΟΖ, κοντά στις ακτές της Τουρκίας, εξαιτίας του μικροσκοπικού Καστελλόριζου. Νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία, στην οποία η Τουρκία θα ‘εγκαταλείψει΄την Κρήτη και τη Ρόδο και η Ελλάδα θα ‘εγκαταλείψει’ το Καστελλόριζο και τότε θα δούμε ότι οι προκλητικές κινήσεις θα σταματήσουν. Αλλά αυτό απαιτεί εσωτερικές πολιτικές και των δύο πλευρών. Αλλά θεωρώ ότι αυτό που πραγματικά λέει ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ‘ας διαπραγματευτούμε!’».
Ωστόσο, οι σχετικές ιδέες του για «εγκατάλειψη» του Καστελλόριζου και της ΑΟΖ του, ήδη από τον Σεπτέμβριο… κυκλοφορούσαν πολύ έντονα ξαναβγαίνοντας στην επιφάνεια: «Ένας αρχικός στόχος αποκλιμάκωσης για συνομιλίες υπό την ηγεσία της ΕΕ, θα μπορούσε να είναι η Τουρκία να επεκτείνει επ ‘αόριστον την αναστολή της εξερεύνησης του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο και ίσως να αναγνωρίσει την ειδική περίπτωση μιας ΑΟΖ για την Κρήτη, σε αντάλλαγμα η Αθήνα να δεχτεί ότι το Καστελλόριζο δεν έχει ΑΟΖ», είχε γράψει στο atlanticcouncil.org
Ακραιφνής υποστηρικτής των Τούρκων, ο Μπράιζα έκανε τα πάντα για να προωθήσει ευλαβικά τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή και τώρα αποκαλύπτεται.