Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε η «δημοκρατία» με τις αποκαλύψεις της για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας δεν λέει να κλείσει. «Le Monde» και «Guardian» αναπαράγουν τις αποκαλύψεις.
Συνεχώς ελληνικά (δυστυχώς λίγα) αλλά και ξένα μέσα ενημέρωσης ξεσκεπάζουν τις παραλείψεις και το μπάχαλο που έχει προκύψει με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την περασμένη Κυριακή εκτενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ θέμα στη γαλλική «Le Monde» έγιναν τα αποκαλυπτικά στοιχεία της «δημοκρατίας». Στη σοβαρή αυτή υπόθεση, που πλέον ανέλαβε να ερευνήσει η Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε και ο βρετανικός «Guardian».
Η «Καθημερινή», σε εκτενές ρεπορτάζ της Τασούλας Επτακοίλη, παρουσίασε αναλυτικά το χάος με τα λανθασμένα δεδομένα, τα οποία οδήγησαν σε εγκληματικές καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Η εφημερίδα δικαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για παράλληλη καταγραφή των κρουσμάτων και επικαλείται δηλώσεις νοσοκομειακών γιατρών, που επισημαίνουν: «Δείγματα αποστέλλονταν σε εργαστήρια χωρίς να έχει απαραιτήτως ενημερωθεί η καρτέλα του ασφαλισμένου στην ΗΔΙΚΑ, αλλά με χειρόγραφο παραπεμπτικό. Οι εντολές για τα τεστ τις περισσότερες φορές δεν περνούσαν στην ΗΔΙΚΑ, αλλά συχνά μόνο τα θετικά και μεταχρονολογημένα (άρα δεν είχαμε εικόνα για τον συνολικό αριθμό των ελέγχων)».
Επιπλέον η εφημερίδα σημειώνει:
«Στα τυφλά αναγκάζονται συχνά, εδώ και μήνες, να κινούνται και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Στις περισσότερες επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται καν ο συνολικός αριθμός των τεστ από τα οποία προέκυψαν τα κρούσματα: ο παρονομαστής, δηλαδή, που δείχνει ξεκάθαρα την εξέλιξη της πανδημίας. Υπήρχε εμμονή του ΕΟΔΥ να κρατηθεί στα… Τάρταρα ο βασικός δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, ο περίφημος R-effective, ιδιαιτέρως μετά το άνοιγμα του τουρισμού. Ο δείκτης θνητότητας (fatality rate) στις 22 Νοεμβρίου στην Ελλάδα ήταν 1,8% και μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, στις 2 Δεκεμβρίου, ανέβηκε στο 2,3%. Αυτό, εξηγούν οι ειδικοί, σημαίνει ή ότι υπάρχει υποκαταγραφή των κρουσμάτων (σε σύγκριση με άλλες χώρες στις οποίες αυτός ο δείκτης είναι χαμηλότερος) ή ότι το σύστημα υγείας αδυνατεί, λόγω της τρομερής πίεσης που υφίσταται, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά περιστατικά. Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο».
Τα ξένα μέσα
Έγκυρα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως η «Le Monde» και ο «Guardian», συνεχίζουν το θέμα. Η γαλλική εφημερίδα, αναφέροντας τη δημοσιογραφική αποκάλυψη της «δημοκρατίας», επισημαίνει τους «αμφιλεγόμενους αριθμούς» και σημειώνει πως εν μέσω του δεύτερου -πολύ πιο επιθετικού από το πρώτο- κύματος της επιδημίας, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας δέχεται σφοδρή κριτική για τα δύο παράλληλα συστήματα αρίθμησης των κρουσμάτων, ενώ υπογραμμίζει πως για το ζήτημα άρχισε εισαγγελική έρευνα.
«Η Αθήνα άρχισε έρευνα για τη μέθοδο καταμέτρησης του αριθμού των κρουσμάτων, που συνδέονται με την επιδημία του κορωνοϊού, που λέγεται ότι είναι εσφαλμένη λόγω της ύπαρξης δύο παράλληλων καταλόγων» γράφει η «Le Monde», προσθέτοντας πως η τακτική των… διπλών βιβλίων άρχισε το καλοκαίρι.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται βεβαίως και στο «ζουμερό» -όπως το χαρακτηρίζει- συμβόλαιο του ΕΟΔΥ με ιδιωτική εταιρία, η οποία διαχειρίζεται τα στοιχεία, αποκρύπτει τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων και ως εκ τούτου, ευθύνεται για την κακή διαχείριση του δεύτερου κύματος.
Ο βρετανικός «Guardian», από την πλευρά του, σχολίασε ιδιαίτερα την πολιτική αντιπαράθεση που ξεσήκωσε το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», τονίζοντας πως οι αποκαλύψεις για στρεβλώσεις στην καταμέτρηση κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν προκαλέσει αυξανόμενη αντιπαράθεση στην Ελλάδα, την ώρα που το πρωθυπουργικό ζεύγος έκανε ποδήλατο στην Πάρνηθα.