Κίνηση εθνικής υποταγής λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Η Ελένη Σουρανή (εν αγνοία του Νίκου Δένδια) ζήτησε από τον Ιμπραχίμ Καλίν επανέναρξη συνομιλιών! Δήλωση διάψευσης από τον Στέλιο Πέτσα και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόταση επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας υπέβαλε η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελ. Σουρανή, στον ομόλογό της και έμπιστο συνεργάτη του Τούρκου προέδρου Ι. Καλίν. Η πρόταση –εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια– υποστηρίζεται από πολλές ξένες κυβερνήσεις ως λύση στο παρόν αδιέξοδο των διμερών σχέσεων και στα ημίμετρα που πρόκειται να λάβει η Σύνοδος Κορυφής σήμερα και αύριο σε σχέση με την Τουρκία.
Οι επαφές Σουρανή και Καλίν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη (τη Δευτέρα στον Alpha), ότι για την επανάληψη του διαλόγου «θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης». Ο κ. Μητσοτάκης είχε προσθέσει ότι «δεν θα την προσδιορίσω χρονικά, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το “Oruc Reis”. Δεν το έκανε και το απέσυρε 10 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι μια κίνηση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί από πολλούς -και έτσι ερμηνεύεται- ως προσχηματική».
Με βάση την εξέλιξη αυτή, φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αγνοώντας για πολλοστή φορά το υπουργείο Εξωτερικών και ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές της Μέρκελ και της Γερμανίας.
Το «ανέκδοτο» ότι το Βερολίνο λειτουργεί ως διαπραγματευτής μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας έχει πλέον παλιώσει. Η Άγκυρα και το Βερολίνο οδηγούν και η Αθήνα ακολουθεί σε έναν προκαθορισμένο διάλογο, στο τραπέζι του οποίου είναι απλωμένα όλα τα θέματα που έχει επιβάλει η Τουρκία. Το έχει δηλώσει, άλλωστε, άπειρες φορές ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος αναδεικνύεται σε προνομιακό συνομιλητή του Μεγάρου Μαξίμου.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε και χθες την Τουρκία ότι έδρασε προσχηματικά όταν απέσυρε το «Oruc Reis», 10 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ποιος ο λόγος της υποκριτικής στάσης του κ. Μητσοτάκη, όταν ελάχιστες ώρες νωρίτερα η κυρία Σουρανή είχε τηλεφωνήσει στον Καλίν για έναρξη των διερευνητικών επαφών;
Ως χθες δεν υποστήριζε η ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει αυτή την πρωτοβουλία; Τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η κυρία Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν;
Η μυστική διπλωματία του Μεγάρου Μαξίμου είχε γίνει αρχικά γνωστή στις 14 Ιουλίου από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι την προηγούμενη μέρα είχε γίνει τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, με παρούσα πάλι την κυρία Σουρανή αλλά και τον Καλίν. Αυτή η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία και απόφαση της γερμανικής πλευράς, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Πάλι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας δεν γνώριζε. Όπως δεν είχαν ενημερωθεί, φυσικά και τα κόμματα της ελληνικής Βουλής.
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του ΥΠΕΞ
Η δήλωση του Στέλιου Πέτσα:
Κάποιοι που φαίνεται ότι έχουν εθιστεί στα fake news και στις προβοκατόρικες δημοσιεύσεις σπεκουλάροντας στα εθνικά μας θέματα, εφηύραν στο παρά 5΄της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «μυστικές συνεννοήσεις» με την Τουρκία.
Διεκδικώντας λίγη προσοχή, τη μια προβάλουν αρνητές του κορωνοϊού και την άλλη πλασάρουν κάλπικες ειδήσεις.
Διαψεύδουμε λοιπόν το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία». Δεν υπήρξε επικοινωνία της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της χώρας.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, μακρά συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Διπλωματική του Σύμβουλο κα Ελένη Σουρανή, σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ζήτημα πρότασης επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών προς την Τουρκία ούτε τέθηκε ούτε υπάρχει, εφόσον η γειτονική χώρα δεν αποδείξει την αλλαγή συμπεριφοράς της με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως και με την αποφυγή προκλήσεων, σε βάθος χρόνου.
Κατά συνέπεια, το σημερινό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε επαφές με την τουρκική πλευρά ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.