Η Τουρκία απορρίπτει τη «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής και «καλεί την ΕΕ να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Αν. Μεσόγειο», ανέφερε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση με πολλά παραληρηματικά σημεία!
Η Άγκυρα κάνει λόγο για… αναγκαστική υιοθέτηση του κειμένου συμπερασμάτων: «Συγκεκριμένα, απορρίπτουμε τη μεροληπτική και παράνομη στάση για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα περιφερειακά ζητήματα, τα οποία γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της ΕΕ δεν υιοθετεί, αλλά έπρεπε να τα θέσει στα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ λόγω αλληλεγγύης και πίεσης βέτο»!
Και για το μεταναστευτικό όμως, το τουρκικό ΥΠΕΞ διαστρέβλωσε την πραγματικότητα: «Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ευαισθησία της στη διαχείριση της μετανάστευσης όχι στη χώρα μας, αλλά στην Ελλάδα, ιδίως, στη συστηματοποίηση της απάνθρωπης μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Λέει ακόμα πως η διάσκεψη την οποία προτείνει με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου «είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή» και προσθέτει πως «η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις».
Κάλεσε τέλος την ΕΕ να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».
Μεταξύ άλλων στην εξωφρενική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:
Ορισμένες χώρες μέλη καταχράστηκαν την αλληλεγγύη και τα δικαιώματα αρνησικυρίας, θέτοντας μαξιμαλιστικά αιτήματα και κρατώντας άδικη στάση απέναντι στην Τουρκία, ώθησαν την ΕΕ και την Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο.
Συγκεκριμένα, απορρίπτουμε «τη μεροληπτική και παράνομη στάση» για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα περιφερειακά ζητήματα, τα οποία γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της ΕΕ δεν υιοθετεί, αλλά έπρεπε να τα θέσει στα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ λόγω αλληλεγγύης και πίεσης βέτο.
Σε αυτήν την απόφαση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τον τουρκοκυπριακό λαό και τη βούλησή του, που είναι συνιδιοκτήτης του νησιού της Κύπρου και εγκλωβίστηκε στην επιβολή της ελληνοκυπριακής διοίκησης στο Κυπριακό και στο ζήτημα των Βαρωσίων. Η ΕΕ δεν πρέπει να εγκαταλείψει ξανά τη στάση της να αποτραπεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες του νησιού.
Είναι ντροπή για την ΕΕ που η Ελλάδα ωθεί τους μετανάστες πίσω στο Αιγαίο και ο Frontex εμπλέκεται σε αυτές τις ενέργειες.
Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών χωρίς να σταματήσουμε αυτές τις παραβιάσεις και τις πρακτικές συλλογικής απέλασης, οι οποίες είναι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζονται έντονα από το διεθνές κοινό.
Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ευαισθησία της στη διαχείριση της μετανάστευσης όχι στη χώρα μας, αλλά στην Ελλάδα, ιδίως, στη συστηματοποίηση της απάνθρωπης μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο.