«Όπως και όποτε συμφέρει τελικά ακολουθεί η κυβέρνηση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων;» είναι ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το «άδεισμα» των ειδικών στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το επιτέλικο χάος που είδαμε να εκτυλίσσεται το πρωί της Δευτέρας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάσης να αρνείται ότι υπάρχει εισήγηση να ανοίξουν τα κέντρα περιποίησης νυχιών και τον Στέλιο Πέτσα τελικά να ανακοινώνει την επαναλειτουργία τους, προκάλεσε εντύπωση.
Λίγη ώρα αργότερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν είχε συζητηθεί αυτό το μέτρο:«Δεν είχαμε συζητήσει για τα νυχάδικα. Είχαμε συζητήσει για τα κομμωτήρια» διευκρίνισε.
Ο αριθμός «9»
Στο στόχαστρο της επιτροπής ειδικών μπήκε και η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει τον αριθμό «9» για την περίοδο των εορτών. Όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπονται έως 9 άτομα από δύο διαφορετικές οικογένειες, αριθμός που χρησιμοποιήθηκε και ως όριο στις ουρές έξω από τα καταστήματα για το «click away».
Πως όμως αποφασίστηκε αυτό το όριο; Όχι από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, απαντούν η Αθηνά Λινού και ο Χαράλαμπος Γώγος.
«Πρόκειται για αυθαίρετο αριθμό που δεν προτάθηκε από την Επιτροπή. Δεν γνωρίζει κανείς πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν», ξεκαθάρισε η Αθηνά Λινού.
https://www.youtube.com/watch?v=8CmxHoIno_g
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Σκάι, σχολίασε ότι δημιουργείται μια σύγχυση με τον αριθμό 9. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο αριθμός δεν παίζει κανέναν ρόλο γιατί θα μπορούσαν για παράδειγμα, να βρεθούν στο ίδιο σπίτι τέσσερα ζευγάρια, τη στιγμή που οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί να πραγματοποιηθούν τα γιορτινά τραπέζια μόνο με την οικογένεια που μένει στο σπίτι. «Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα του αριθμού, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση» σχολίασε ο καθηγητής.