Δεκάδες εξυπηρετήσεις, διευθετήσεις, παρατάσεις, ακόμη και διατάξεις που «μυρίζουν» ρουσφέτι, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης που κατατέθηκε μεσάνυχτα Πέμπτης στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί τη Δευτέρα, λίγο πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις εορτές.
Η κυβέρνηση δεν έσπασε την κοινοβουλευτική «παράδοση» που θέλει στο τέλος κάθε έτους να ψηφίζονται λογής λογής διατάξεις, καταθέτοντας νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας – υποτίθεται – το οποίο όμως έχει «φορτωθεί» με εκατοντάδες ρυθμίσεις από σχεδόν όλα τα υπουργεία, άσχετες μεταξύ τους, που είτε επιλύουν θέματα της τελευταίας στιγμής, είτε δίνουν παράταση σε προθεσμίες που λήγουν, είτε υποκρύπτουν λογής λογής ρουσφέτια – μικρότερα ή μεγαλύτερα.
Το επίμαχο νομοσχέδιο μάλιστα κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει προλάβει επί της ουσίας να το διαβάσει ολόκληρο, πόσω μάλλον να το μελετήσει πριν εισαχθεί στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τις νομοθετικές διατάξεις, που ρυθμίζουν σε 120 δόσεις τα χρέη των πολιτών προς τους Δήμους και 24 δόσεις, για τα αδήλωτα τετραγωνικά.
Στο πολυνομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί και σωρεία φορολογικών και εργασιακών ρυθμίσεων, όπως η παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Οι αντιδράσεις
Η κατάθεση του νομοσχεδίου και η συζήτησή του με διαδικασίες φαστ τρακ προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με το Σάκη Παπαδόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «ελαφρότητα» και «κυβερνητική αβελτηρία» ενώ έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερη παρέμβαση και σκληρή επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Εντωμεταξύ, για ερασιτεχνισμό, επιπολαιότητα και ανεπάρκεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει 94 άρθρα, ενώ, την ίδια ώρα, σκοπιμότητες καταλόγισε την κυβέρνηση ο Χρήστος Κατσώτης του ΚΚΕ που ζήτησε την απόσυρση του.
Η δε Ελληνική Λύση, απείλησε μέχρι και με αποχώρηση, καταγγέλλοντας μεθόδευση, επισημαίνοντας πως το δήθεν νομοσχέδιο Υγείας που κατέθεσε «νύχτα» η κυβέρνηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, «είναι στην πραγματικότητα πολυνομοσχέδιο που εμπλέκει 24 υπουργεία και περιλαμβάνει φωτογραφικές εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Τέτοιες μεθοδεύσεις προσβάλλουν το ίδιο το πολίτευμα», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.
Όσο για το ΜέΡΑ25 επεσήμανε πως επιλέχθηκαν οι κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να μην υπάρχει αντίλογος σε αυτά που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.