Νέα πολιτική θύελλα πυροδοτούν οι αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τα διπλά βιβλία στον ΕΟΔΥ, με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται, 20 ημέρες μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας.
Παρεμβαίνοντας στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση πρωτοφανή δυσανεξία στην κριτική και το ρεπορτάζ, καλώντας την να δώσει απαντήσεις για το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων και καταγγέλλοντας πως «με απαίτηση Μαξίμου» οι φιλικοί προς την κυβέρνηση μιντιάρχες «καθαρίζουν όποιο δημοσιογράφο τολμά να κάνουν ρεπορτάζ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την κλήση των Βασίλη Κικίλια, Νίκου Χαρδαλιά, Βασίλη Αρκουμανέα και Σωτήρη Τσιόδρα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις αναφορικά με τον ΕΟΔΥ.
Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς σχολίασε με νόημα πως πίσω από τις λίστες του Στέλιου Πέτσα, «που πιθανόν να αντιμετωπίσει όποιες ποινικές ευθύνες προκύψουν στο μέλλον, βρίσκεται ο πρωθυπουργός».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε «πώς εμπλέκεται η κυβέρνηση» στην υπόθεση της δημοσιογράφου του Βήματος, Δήμητρας Κρουστάλλη, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «μιλάει η Κυβέρνηση του Καλογρίτσα, της Ακριβοπούλου και του Καψώχα και της σκευωρίας της Νοβαρτις;».
Κατηγόρησε μάλιστα τον Τσίπρα ότι μοιάζει με τον «Πάνο Καμμένο στα καλύτερά του», λέγοντας πως κι εκείνος «ερχόταν εδώ και ανέπτυσσε κάτι θεωρίες για σκάνδαλα, όλο κάτι αποκάλυπτε συγκλονιστικά πράγματα που συνέβαιναν, όλο κάτι εικασίες, όλο κάτι υποθέσεις».
Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Κικίλιας, απάντησε σε όσα του καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά για τη μη πρόσκληση του ίδιου και των Χαρδαλιά, Αρκουμανέα και Τσιόδρα στην Επιτροπή Θεσμών για το ζήτημα των διπλών βιβλίων, λέγοντας πως η πλειοψηφία, εν προκειμένω η Ν.Δ. επιλέγει πάντα τον τρόπο που θα απαντήσει. Ο υπ. Υγείας υποστήριξε μάλιστα πως οι σχετικές απαντήσεις «έχουν δοθεί, σε επίπεδο επιτροπής λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων, στο επίπεδο του υπουργείου Υγείας, πολλάκις σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην Υγειονομική Επιτροπή».