Το όνομα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου είναι γνωστό στους Έλληνες, τόσο για την επιχειρηματική του δραστηριότητα όσο και για την ευαισθησία του στα εθνικά μας θέματα. Ειδικά στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας, το έργο του είναι συνεχές και αξιοσημείωτο, εκτεινόμενο σε όλα σχεδόν τα μέτωπα των εθνικών μας θεμάτων.
- Από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη, στη στήριξη του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο κ. Εμφιετζόγλου κάνει πολύ περισσότερα από όσα μαθαίνονται. Τελευταία του προσπάθεια, η πρωτοβουλία για την ίδρυση του σωματείου «Ταμείο Ελληνικού Στόλου – ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ». Όπως τονίζει μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», στόχος δεν είναι μόνο η άμεση ενίσχυση του Στόλου μας, αλλά να ενωθούν οι Έλληνες πολίτες σε έναν κοινό σκοπό.
«Αβέρωφ II»: Έχετε ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Ταμείου, με στόχο την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ποιος ο τελικός στόχος και σε ποιο στάδιο είστε;
O στόχος είναι διττός. Η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μας, είτε με τη συμβολή στην αγορά μιας φρεγάτας, που θα προτείνουμε να ονομαστεί «Αβέρωφ II» εις μνήμην του ιστορικού θωρηκτού, είτε με την κάλυψη κάποιας επείγουσας ανάγκης του, που δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός στόχος είναι να ενώσουμε τους Έλληνες σε έναν σκοπό για την πατρίδα, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με την αγορά πλοίων. Τότε που ο μικρός έδινε τον οβολό του, ο μεγάλος αυτό που μπορούσε και όλοι μάζεψαν το 34% της συνολικής δαπάνης του «Αβέρωφ» και συνέβαλαν στην αγορά του.
Ειδικά σήμερα, αυτός ο δεύτερος σκοπός είναι εξίσου σημαντικός, δεδομένης της προσπάθειας αποδόμησης του πατριωτισμού και της πατρίδας από τους ίδιους που επιθυμούν να περάσουν μηνύματα πολυπολιτισμικότητας, διεθνισμού, από αυτούς που λένε «τι είναι η σημαία; Ένα πανί», από αυτούς που στέλνουν μηνύματα ότι ο πατριωτισμός είναι σοβινισμός. Με την κίνησή μας ενώνουμε τους Έλληνες σε αυτή την προσπάθεια και, όταν με το καλό αγοραστεί μια φρεγάτα, θα λένε ότι «έβαλα κι εγώ ένα μικρό ποσό για να γίνει αυτή η προσπάθεια. Συνέβαλα κι εγώ».
Η ελληνική αστική τάξη εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην πατρίδα; Υπάρχουν πλέον οι άνθρωποι αυτοί που στο παρελθόν συνεισέφεραν στην εθνική άμυνα;
Υπάρχουν λίγοι. Αυτή η προσπάθεια που κάνουμε θα δώσει στην πράξη την απάντηση στο ερώτημά σας. Σε τι ποσοστό θα ανταποκριθούν και η αστική τάξη και οι υπόλοιποι Έλληνες σε αυτή την προσπάθεια. Θα είναι τουλάχιστον ένα δείγμα για το πώς πάμε σε αυτόν τον τομέα.
Σε επιστολή σας στη Βουλή είχατε σημειώσει ότι η Ιστορία διδάσκει αυτούς που τη θυμούνται και τιμωρεί αυτούς που την ξεχνούν. Τι συμβαίνει στη χώρα σήμερα; Θυμόμαστε ή έχουμε ξεχάσει;
Διαχρονικά, οι Έλληνες ξεχνούν εύκολα, ενθουσιάζονται γρήγορα, απογοητεύονται γρήγορα. Απολύτως φυσικό είναι, αν κανείς ξεχνά, να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Πάρα πολλές περιπτώσεις το αποδεικνύουν. Βλέπουμε πόσο γρήγορα ξεχνάμε την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Πόσο γρήγορα μιλάμε πια για μια διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για τι Τουρκοκυπρίους μιλάμε, όμως, όταν η πλειοψηφία στα Κατεχόμενα πλέον είναι Τούρκοι που μεταφέρθηκαν από διάφορα μέρη της Ασίας και οι οποίοι έχουν κάνει τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους μειονότητα; Υπάρχουν ένα σωρό άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία – δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. Κάποιοι έλεγαν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και λοιπές φαιδρότητες. Οι Τούρκοι, όμως, δεν ξεχνούν. Έχουν πρόγραμμα που εφαρμόζουν χωρίς αλλαγές και εκπτώσεις. Εμείς, αντιθέτως, πάντα έχουμε προσωρινή άποψη, που αλλάζει ανάλογα με τις απόψεις των εκάστοτε διοικούντων. Και αυτοί, δυστυχώς, είτε ξεχνούν την Ιστορία είτε δεν τη γνωρίζουν καλά. Να φέρω το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης, όπου, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, είχαμε 250.000 Έλληνες, ενώ στη Θράκη θα υπήρχαν 80.000-90.000 μουσουλμάνοι, Πομάκοι, Ρομά, τουρκογενείς ανάμικτες φυλές. Έδιωξαν όλους τους Έλληνες, τους έβαλαν εμπόδια, τους ανάγκασαν να φύγουν. Εμείς δεν ανταποδώσαμε, και τώρα μας λένε ότι εμείς δήθεν δημιουργούμε προβλήματα στη μειονότητα. Και εμείς όλο υποχωρούμε, ξεχνώντας την Ιστορία και ότι οι Τούρκοι δεν υποχωρούν ποτέ.
«Η Ελλάδα έγινε ελεύθερη από τη θάλασσα, με το ναυτικό της»
Είχατε δηλώσει ότι, πλέον, η πατρίδα μας έχει υποχρέωση να καλύπτει όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά και την Κύπρο, μέχρι και τη… Μάλτα. Μπορούμε να ανταποκριθούμε -με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες- σε μια τέτοια αποστολή;
Και βέβαια είναι υποχρέωσή μας να καλύπτουμε όλη αυτή την περιοχή, αφού αυτή είναι ουσιαστικά η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Και βέβαια έχουμε υποχρέωση, ηθική και νομική, να καλύπτουμε και την Κύπρο. Αν μπουν οι Τούρκοι μετά τα Βαρώσια και πιο κάτω, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ελέγχουν και την ελεύθερη Κύπρο, θα έχουμε άλλη μια χαμένη πατρίδα. Να καλύψουμε όλη την Κύπρο και όλη μας την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ μας είναι τρεις φορές η στεριά της Ελλάδας, είναι το μέλλον της πατρίδας μας, είναι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, που θα κάνουν την Ελλάδα και τις μέλλουσες γενιές ένα κράτος χωρίς οικονομικά προβλήματα. Μιλάμε για 4 φρεγάτες που θα κάνουν 4 δισ. Αυτό είναι όλο. Αν χρειαστεί, να βοηθήσουμε κι εμείς. Άνετα μπορούμε – όλοι οι συνταξιούχοι με μεγάλη χαρά θα δίναμε τα αναδρομικά για να αγοραστεί μια φρεγάτα. Είναι ξεκάθαρα θέμα επιλογής. Πρέπει να σκεφτούμε τον Ελληνισμό πιο πλατιά και τις υποχρεώσεις μας. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Το πενηντάρικο στον συνταξιούχο ή η μεγάλη Ελλάδα των θαλασσών; Η Ελλάδα έγινε ελεύθερη από τη θάλασσα, πήρε τα νησιά της, το Άγιον Όρος και την Καβάλα με το ναυτικό της, με το «Αβέρωφ» και τον «Κουντουριώτη». Λεφτά υπάρχουν για να γίνει αυτό. Άλλα λείπουν.
Όταν κάποτε έλεγα σε έναν υπουργό Εθνικής Άμυνας «γιατί καθυστερείς αυτό το πρόγραμμα, που είναι τόσο αναγκαίο;», ξέρετε τι μου έλεγε; «Ξέρεις, για να αγοράσω κορδόνια για τα άρβυλα θέλω δύο χρόνια διαδικασίες». Τελευταία, χρειάστηκε οκτώ μήνες το Ελεγκτικό Συμβούλιο για να εγκρίνει ανταλλακτικά για τα Μιράζ. Εγώ έκανα αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για αυτά τα πράγματα. Δεν έχει τσίπα αυτός που καθυστερούσε οκτώ μήνες, και 25 Μιράζ κάθονταν στα υπόστεγα…
Ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση;
Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν φταίνε. Δεν είναι δυνατόν, δεν έχουν μάτια να βλέπουν τι κάνει ο Τούρκος; Τα θέλουν όλα! Να σε χώσει στα 6 μίλια, παρά το ότι έχουμε δικαίωμα να επεκτείνουμε στα 12. Όλοι φταίνε που 30 χρόνια δεν έχουν επεκτείνει στα 12 μίλια. Εγκληματικά λάθη! Ξεχνάμε και λέμε μετά «ευχαριστώ τους Αμερικανούς». Αποδέχονται ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.
Στο τιμόνι του σωματείου, ο Κ. Παπούλιας
«Έχουμε περάσει το σωματείο από το Πρωτοδικείο και εντός της εβδομάδας θα τελειώσουν οι διαδικασίες. Εν συνεχεία θα ανοιχθούν οι λογαριασμοί και όποιος προαιρείται θα συμμετέχει με τον οβολό του. Θέλω να τονίσω ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει πρόθεση εγγραφής στο σωματείο -εκτός από τα ιδρυτικά μέλη του- άλλα 4.500 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα γίνουν μέλη στο τέλος του χρόνου, με απόφαση του Δ.Σ.
Αυτό δείχνει και την προδιάθεση του κόσμου να συμμετάσχει στην προσπάθεια και να ενταχθεί. Μεγάλη μας τιμή αποτελεί το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποδέχθηκε την πρότασή μας να είναι επίτιμος πρόεδρος του σωματείου