Άρχισαν ήδη το κλείσιμο των κόλπων και οι τεχνικές διευθετήσεις – Έρχεται άμεσα στη Βουλή το ν/σ για τα χωρικά ύδατα του Ιονίου – Σχέδιο και για δημιουργία συμμαχικού τόξου με Ινδία.
Η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε όριο το 2020, με την ελληνική εξωτερική πολιτική, αν όχι πάντα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές να μοιάζει να ακολουθεί ασθμαίνουσα τις εξελίξεις και να μοιάζει έρμαιο στις διαθέσεις της Άγκυρας, αλλά και της Γερμανίας και της Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έγιναν κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο από την πλευρά της Αθήνας, ορισμένες από τις οποίες κρίνονται ακόμη και επικίνδυνες (εξαιτίας των κενών που αφήνουν, τα οποία φυσικά η Τουρκία εκμεταλλεύεται σε κάθε ευκαιρία), όπως η ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που αφήνει στο έλεος των διεκδικήσεων της Άγκυρας τη νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά τον 28ο μεσημβρινό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το 2021 θα είναι πυκνό σε διπλωματικές κινήσεις που έχουν σκοπό, τουλάχιστον, να μη δίνουν την εντύπωση ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι αιχμάλωτη της κατευναστικής και χαλαρής -στα όρια της προδοσίας- τακτικής, την οποία ζήσαμε το 2020.
Οι στόχοι έχουν καθοριστεί και η εκπλήρωσή τους θα αρχίσει τις επόμενες κιόλας ημέρες, πριν τελειώσει ο Ιανουάριος. Πριν από μία εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ, με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων Νησιών, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Ολοκλήρωση αυτού του βήματος θα είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στα 12 ναυτικά μίλια, από τα 6 που είναι σήμερα, στην ίδια γεωγραφική περιοχή.
Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Ο σχεδιασμός για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια -κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας- θα συνεχιστεί, εκτός από το Ιόνιο Πέλαγος και στην περιοχή της Κρήτης.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», η καθαρά τεχνική προεργασία για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη νότια Κρήτη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ο σχεδιασμός είναι να ακολουθήσουν σύντομα και τα επόμενα βήματα, με κατάληξη την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στη νότια Κρήτη. Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά είχε περιγραφεί και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ όσον αφορά την ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο.
«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο επόμενος στόχος της ελληνικής διπλωματίας για το 2021 είναι η συνέχιση και η διεύρυνση των συνεργασιών με χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με την Ελλάδα για τα προβλήματα που υπάρχουν όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην περιοχή γενικότερα, και για την επίλυσή τους με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και της Αλβανίας Ολτα Τζάσκα. Ούτως ή άλλως, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς ο Ελληνας ΥΠΕΞ, οι κινήσεις της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας είναι συντονισμένες.
Η διεύρυνση αυτή, που έχει τεθεί ως στόχος από το ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη δημιουργία ενός τόξου από κράτη που θα ξεκινά από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, θα περνά στον Κόλπο, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα εκτείνεται μέχρι την Ινδία.
Ουσιαστικά, αυτή η κίνηση αποτελεί την εξέλιξη των τριμερών στις οποίες μετέχει η Ελλάδα και θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία. Ο μεγάλος αντίπαλος της Ινδίας είναι το Πακιστάν, που έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η Άγκυρα έχει αρχίσει να μεταφέρει ισλαμιστές μαχητές στο Κασμίρ και στο Τζαμπού, ευαίσθητες περιοχές για την Ινδία, και η Τουρκία, κατά την προσφιλή τακτική της, παρεμβαίνει και εκεί. Αυτό το συμμαχικό τόξο δημιουργεί θετικά δεδομένα για την Ελλάδα, αρκεί να γίνει πράξη και να μη χαθεί στους σχεδιασμούς και στις επιδιώξεις της Ε.Ε. και κρατών όπως η Γερμανία.
Ο επόμενος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, η οποία θα επιτευχθεί με τη διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματος των Αμερικανών στην περιοχή μας σε υπάρχουσες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις στη βόρεια και τη νότια Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται η εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων και σε ελληνικό νησί.