Βαρύτατους υπαινιγμούς, που αγγίζουν το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και αφορούν την εκκρεμή προμήθεια των νέων πολεμικών φρεγατών, διατυπώνει το Κίνημα Αλλαγής.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, την οποία συνοδεύει και με το ενδιαφέρον του για την τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το ΚΙΝ.ΑΛ. κάνει λόγο για «ύποπτη» αλλαγή προτεραιοτήτων στην προμήθεια νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες, όπως σαφώς υπαινίσσεται, δεν συμβαδίζουν με τις επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.
Διαβάστε ακόμα: Ανοιχτά όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα για το ΠΝ, αλλά οι λεπτομέρειες… σκόνταψαν στο «απόρρητο»
Η απότομη στροφή της κυβέρνησης, παρατηρεί το ΚΙΝ.ΑΛ., στο πρόγραμμα νέας Φ/Γ για το Π.Ν. το περασμένο καλοκαίρι «δεν έχει δικαιολογηθεί επισήμως». Επικρατεί, όπως υποστηρίζει, «βασίμως η εντύπωση ότι η απόφαση ελήφθη όχι με γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του κλάδου, αλλά τις προσωπικές αποφάσεις ενός στενού κυβερνητικού κύκλου με άλλα προτάγματα».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «προφανώς αγνοεί ή, το χειρότερο, φαίνεται να παραμελεί το γεγονός ότι η αντικατάσταση των υπαρχόντων Φ/Γ πολλαπλού ρόλου με Φ/Γ ανωτέρων επιχειρησιακών χαρακτηριστικών είναι φυσιολογική εξέλιξη ενός Ναυτικού το οποίο καλείται να υποστηρίξει νέες αποστολές, οι οποίες προηγουμένως δεν υφίσταντο ή δεν ήταν άμεσης προτεραιότητας. Από ναυτικό “κλειστών θαλασσών”, το Π.Ν. καλείται πλέον να αντιμετωπίσει νέες απειλές στις ανοιχτές θάλασσες εθνικού ενδιαφέροντος (Κρήτη – Καστελόριζο – Κύπρος)».
Η καταγγελία του ΚΙΝ.ΑΛ. παράγει ανησυχία, καθώς όπως σχολιάζει: «Η προσαρμογή των επιχειρησιακών αναγκών του Π.Ν. σε αυτό που έχουν να προσφέρουν οι κάθε λογής αντιπρόσωποι, με το οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβιβαστεί, είναι σοβαρή αιτία προβληματισμού περί των πραγματικών κυβερνητικών επιδιώξεων. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις ταύτισης του προγράμματος νέων Φ/Γ με τις επιδιώξεις της ως προς την εξυγίανση των ναυπηγείων μόνο καθυστερήσεις προκαλούν, συμπαρασύροντας σε καθυστέρηση την αναβάθμιση των Φ/Γ ΜΕΚΟ 200 για να αποδοθούν στο τέλος νέες φρεγάτες χαμηλότερων δυνατοτήτων σε σχέση με αυτές που επιθυμεί το Π.Ν.».