«Όλα τα ωραία πράγματα σε αυτή τη ζωή κάποια στιγμή τελειώνουν…»! Το λέει ο σοφός λαός και βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του…
Η ανάληψη της εξουσίας το καλοκαίρι του 2019 ήταν «γιορτή» για μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων και ελπίδα για μια ακόμα μεγαλύτερη. Οι υποσχέσεις και οι αλλαγές πολλές ο εργασιακός «οργασμός» έκανε πολλούς να απορήσουν, όμως όλα αυτά σταμάτησαν με την άφιξη της πανδημίας και στη χώρα μας.
Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη (έχοντας βέβαια σαν παράδειγμα την γειτονική Ιταλία) έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά όσο αφορά στην αντιμετώπιση του φονικού ιού.
Ο παγκόσμιος Τύπος υποκλίθηκε στα πόδια του και φυσικά ο πρωθυπουργός κάθισε στις δάφνες του, μετατρέποντας το «παιχνίδι» (επικοινωνιακό και πολιτικό) σε one man show! Έκανε λόγο για ανάκτηση της εθνικής μας περηφάνειας, είπε ότι η χώρα μας έγινε παγκόσμια δύναμη και διάφορα τέτοια αισιόδοξα με φόντο είτε την Ακρόπολη, είτε το Ηφαίστειο της Σαντορίνης την ώρα που δύει ο ήλιος!
Και κάπως έτσι στο μυαλό του Κυριάκου ένα πράγμα είχε σημαντική θέση και έγινε στόχος: Οι πρόωρες εκλογές για να πετύχει μια ολοκαίνουργια φρέσκια τετραετία αφού, λόγω της τόσο καλής διαχείρισης των προβλημάτων και της ανυπαρξίας της αντιπολίτευσης το παιχνίδι «εκλογές», έδειχνε… περίπατος!
Η πραγματικότητα χτύπησε βίαια την πόρτα του Μαξίμου
Με το τέλος όμως του καλοκαιριού η πραγματικότητα χτύπησε βίαια την πόρτα του Μαξίμου. Οι καλοκαιρινές βιαστικές (και καθόλου καλά μελετημένες) αποφάσεις και η χαλαρότητα άνοιξαν την κερκόπορτα στον κορωνοϊό με τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα: δραματική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, ΕΣΥ στο όριό του, δεύτερο lockdown και οικονομία στα χειρότερά της!
Και το αφήγημα της επιτυχίας ήταν από τα ωραία πράγματα που κάποτε τελειώνουν μια και τα λάθη, η ασυνεννοησία και οι σπασμωδικές αποφάσεις έγιναν εφιάλτης στο δρόμο του Μαξίμου.
Ο… επικοινωνιακός ανασχηματισμός
Ο ανασχηματισμός ήταν μονόδρομος, όχι διότι θα έκανε καμία διαφορά, αλλά διότι η επικοινωνιακή εικόνα τόσο του πρωθυπουργού, όσο και της κυβέρνησης ήταν και είναι απογοητευτική και η «βαθμολογία» κάποιων υπουργών σε νευραλγικά πόστα, πολύ κάτω του μετρίου!
Και έγινε! Και δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ανασχηματισμός ισορροπιών και εντυπώσεων με αμφίβολα αποτελέσματα για το εγγύς μέλλον. Κάποιοι είπαν ότι ήταν ανασχηματισμός πρόωρων εκλογών μια και (οι ίδιοι «κάποιοι») τις τοποθετούσαν στο τέλος Μαΐου ή Ιούνιο.
Αυτό είναι κάτι που φαντάζει από απίθανο έως αυτοκτονικό (αν το αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης) μια και τα δεδομένα από τον περασμένο Μάρτιο έχουν αλλάξει δραματικά και οι δάφνες που έδρεψε ο πρωθυπουργός, σήμερα έχουν γίνει… πικροδάφνες!
Και οι λόγοι είναι απλοί:
- 1. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιθανό να βρεθούμε σε ένα τρίτο σκληρότερο lockdown τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
- 2. Η αγορά σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν θα επανεκκινήσει πριν το τέλος Μαρτίου και αυτό εάν δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης
- 3. Η οικονομική κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και δύσκολη με το επόμενο εξάμηνο να φαντάζει εφιάλτης μια και είναι άγνωστο πότε θα επανέλθουμε σε μια μορφή κανονικότητας αφενός και αφετέρου οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα φανούν όταν επιχειρήσεις και ιδιώτες θα κληθούν να αποπληρώσουν τις παγωμένες οφειλές του 2020 και των πρώτων μηνών του 2021. Και όλα αυτά με ανύπαρκτο τζίρο και χαμένες τις ευκαιρίες του καλοκαιριού, των Χριστουγέννων, των εκπτώσεων και του Πάσχα του 2021.
- 4. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αργούν οπότε δεν θα υπάρχει χρήμα για… μοίρασμα
- 5. Η τουριστική κίνηση για το 2021 που αν τα πράγματα ήταν καλύτερα θα ήταν ελπίδα τώρα προς το παρόν είναι εφιάλτης.
- 6. Τα δημόσια ταμεία στερεύουν κάτι που δυσκολεύει εξαιρετικά την παροχή επιδομάτων και επιβάλει επίσπευση της είσπραξης των παγωμένων οφειλών και
- 7. Η εστίαση με ότι αυτός ο κλάδος συμπαρασύρει θα δυσκολέψει σε έναν μεγάλο βαθμό την κυκλοφορία ζεστού χρήματος στην αγορά μια και θα ανοίξει τελευταία, πολύ δύσκολα και πολύ περιορισμένα.
Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζοντας την απόγνωση λόγω της οικονομικής κατάστασης και την αγανάκτηση λόγω των λάθος αποφάσεων της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά ο οποίος έχει πάρει όλο το παιχνίδι πάνω του, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ενώ θα μπορούσε να είναι πιο ρεαλιστικός -ο διαχρονικά για τους πολιτικούς προσφιλής μήνας- ο Οκτώβριος
Παρόλα αυτά άγνωσται αι βουλαί του Κυριάκου, όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει μια ακόμα περιπέτεια τους προσεχείς μήνες