Το μεσημέρι ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας–Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου. Λίγες ώρες αργότερα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν «χρήσιμη» μια συνάντηση των δύο ηγετών, καθώς «το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό, αρκεί να διατηρηθεί».
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις όμως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε να δείξει πόσο «θετικό» είναι το κλίμα.
Αρχικά τόνισε ότι στις διερευνητικές θα τεθούν ΟΛΑ τα ζητήματα για τα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες (όσα συζητήθηκαν και στις προηγούμενες 60 διερευνητικές επαφές επεσήμανε) και εν συνεχεία, έθεσε το τουρκικό πλαίσιο αντιμετώπισης του διαλόγου: «Αν μας πουν ‘εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα’, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».
Και ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε: «Αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως ‘ναι’ ή ‘όχι’. Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών».
Άρα, ή συζητάμε όλα όσα θέλει η Τουρκία, ή τέλος οι διερευνητικές επαφές; Τόσο απλά.