Σε όλο τον κόσμο οι υποθέσεις της Novartis και της μεγάλης φοροδιαφυγής της «λίστας Λαγκάρντ» είναι τεράστια σκάνδαλα.
Στην Αμερική η Novartis υποχρεώθηκε να καταβάλει 310.000.000 δολάρια για να αποφύγει ποινικές διώξεις για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Σε όλο τον πλανήτη οι μεγαλοφοροφυγάδες της «λίστας Λαγκάρντ» υποχρεώθηκαν να καταβάλουν τεράστια χρηματικά ποσά για οφειλόμενους φόρους.
Στην Ελλάδα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο. Γνωμοδότησε ότι το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αξιοποιήσει τα στοιχεία των ερευνών των Αρχών των ΗΠΑ και της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, δηλαδή της εισαγγελέως που διώκεται από κοινού με τους συνεργάτες της εισαγγελείς γιατί τόλμησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο Novartis.
Επιπλέον το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι το ελληνικό Δημόσιο δικαιούται αποζημίωση από τη φαρμακευτική εταιρία Novartis και για ηθική βλάβη. Η ηθική βλάβη προφανώς αφορά υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και όχι υπερσυνταγογραφήσεις για τις οποίες ευθύνονται υπουργοί Υγείας και συναρμόδιων υπουργείων και όχι γιατροί.
Απαράδεκτη επιχείρηση τρομοκράτησης δικαστών
Το αφήγημα κάποιων διεφθαρμένων πολιτικών και επιχειρηματιών ότι τα τεράστια σκάνδαλα της Novartis και της μεγάλης φοροδιαφυγής δεν είναι σκάνδαλα στην Ελλάδα αλλά σκευωρία έχει καταντήσει φαιδρό.
Σύμφωνα με τη «δημοκρατία», έντρομοι οι εμπνευστές και εκτελεστές του αστείου αφηγήματος της δήθεν σκευωρίας επιστράτευσαν τώρα συνταξιούχο -εδώ και πολλά χρόνια- εισαγγελέα, τον Γιώργο Σανιδά, που και στο παρελθόν έχει ταλαιπωρήσει τη Δικαιοσύνη.
Ευτυχώς για τον κ. Σανιδά η δράση του ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ξεχαστεί και δεν ερευνήθηκαν οι ευθύνες του. Σε αυτό συνετέλεσαν ο ορυμαγδός των μνημονιακών γεγονότων που επακολούθησαν της συνταξιοδότησής του και ο ήπιος χαρακτήρας του διαδόχου του.
Δυστυχώς για τον κ. Σανιδά η επιστράτευσή του από τους υπευθύνους των σκανδάλων της Novartis και της μεγάλης φοροδιαφυγής μάς ανάγκασε να τον θυμηθούμε. Ο κ. Σανιδάς αρθρογράφησε προσφάτως και επιχείρησε, σύμφωνα με την προσφιλή του -από τότε που ήταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου- τακτική, μία ανεπίτρεπτη και πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους ανώτατους δικαστές, του Ειδικού Δικαστηρίου, με κακοήθεις υπαινιγμούς και να προκαταλάβει την κρίση τους. Όπως ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε και ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κ. Σανιδάς, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση από την ανακρίτρια του Αρείου Πάγου, θέλησε προφανώς να ασκήσει «ανεπίτρεπτη πίεση προς αυτή για να ικανοποιηθούν οι παράνομες κυβερνητικές πολιτικές σκοπιμότητες, διαβιβάζοντας έτσι ανεπίτρεπτο μήνυμα στο Δικαστικό Συμβούλιο και στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου που διενεργεί ανάκριση κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για παράνομη περαίωση της ανάκρισης».
Ακόμη, ο κ. Σανιδάς επιχείρησε να επιβάλει τη γνώμη του ότι το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία. Όπως σημείωσε και πάλι ο κ. Τσοβόλας, εάν ο κ. Σανιδάς «ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τις εκ τριακοσίων και πλέον χιλιάδων σελίδων δικογραφίες που αφορούν την υπόθεση Novartis, οφείλει να μας πει: πώς έλαβε γνώση αυτών, αφού είναι απόρρητες;». Εκτός εάν τον έχει διαβεβαιώσει γι’ αυτό η άλλοτε προστατευόμενή του ή κάποιος φίλος της ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο.
Η απαράδεκτη επιχείρηση τρομοκράτησης δικαστών δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν τον κ. Σανιδά, καθώς οι προσπάθειές του να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη ταλαιπώρησαν και στο παρελθόν όχι μόνο εισαγγελείς αλλά και δικαστές. Οι διώξεις, πειθαρχικές και ποινικές, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ο κ. Σανιδάς με την απαράδεκτη αρθρογραφία του έφερε στη μνήμη μας πολλά από τα έργα και τις ημέρες του. Και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…
Την παραίτηση δύο διακεκριμένων αντιεισαγγελέων Εφετών εξαιτίας των πιέσεων που υπέστησαν για να παραβούν τη συνείδηση τους και το καθήκον τους;
Τους παραπλανημένους υπουργούς και το πόρισμα-παραγγελία του για τη διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπαιδίου;
Τις βραδινές, κρυφές επισκέψεις στο γραφείο του ανακριτή και του εισαγγελέα «για τη λήψη οδηγιών» για τις ενέργειές τους σε δικογραφία μεγάλου σκανδάλου;
Την καθυστέρηση διαβίβασης στη Βουλή δικογραφίας και κατά υπουργού για να επέλθει παραγραφή;
Τις συνθήκες επιλογής του στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;
Τη μετατροπή κατηγορούμενης-ου σε μάρτυρα;
Όλα αυτά δεν είναι μυστικά.
Υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων. Και μπορεί, όπως είπαμε, η μνημονιακή εποχή να θόλωσε τα έργα και τις ημέρες του κ. Σανιδά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχουν βυθιστεί όλα και όλοι στη λήθη.