Στον απόηχο της κόντρας της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, εγείρεται ένα ζήτημα ιδιαιτέρως σοβαρό: η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, καθιέρωσαν υπέρ της AstraZeneca ρήτρα αποκλεισμού ευθύνης σε περίπτωση βλαπτικών παρενεργειών του εμβολίου της για την υγεία όσων τυχόν θα εμβολιασθούν.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του πρώην ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, στο… λογοκριμένο συμβόλαιο της Κομισιόν με την AstraZeneca που δόθηκε στη δημοσιότητα, εμπεριέχεται η πολυπόθητη ρήτρα για νομική ασυλία που τόσο πολύ επιζητούσαν οι διάφορες πολυεθνικές.
Το περίεργο είναι ότι ουδείς (κυβέρνηση-αντιπολίτευση) δεν έχει αρθρώσει λέξη για το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, που εκθέτει πολιτικά και νομικά την Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ και φυσικά την κυβέρνηση.
Και αυτό γιατί η συνομολόγηση απαλλακτικής ρήτρας ή ρήτρας περί ανευθύνου υπέρ της AstraZeneca και η συνακόλουθη αναγνώριση της αποποίησης νομικής ευθύνης εκ μέρους της εν λόγω πολυεθνικής, συνεπάγεται τεράστιες πολιτικές και νομικές ευθύνες.
Επίσης, η παραπάνω ρήτρα περί μη ευθύνης της AstraZeneca συνοδεύεται και από ρήτρα αποζημίωσής της εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου για αξιώσεις κατά της εταιρείας από τρίτους λόγω του εμβολίου!
Ακόμα, βάσει της σύμβασης προκύπτει ότι:
α) Συνομολογείται ρήτρα αποκλεισμού της ευθύνης της εταιρείας μέσω της ρήτρας (hold harmless) για οποιαδήποτε ζημιά στην υγεία ή στην περιουσία των εμβολιαζομένων.
β) Τα συμβαλλόμενα κράτη δηλαδή και η Ελλάδα αναλαμβάνουν την αποζημίωση (shall indemnify) της AstraZeneca για τους παραπάνω λόγους.
γ) Η Κομισιόν απαλλάσσεται κάθε ευθύνης.
Τα σπασμένα των πολυεθνικών τα πληρώνουν διπλά οι φορολογούμενοι
Το βάρος των ενδεχόμενων τεράστιων αποζημιώσεων θα μετακυληθεί στους Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι εν προκειμένω καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των πολυεθνικών του κορωνοεμβολίου, συνεχίζει η καταγγελία του κ. Μαριά. Μάλιστα το ποσό της αποζημίωσης των παθόντων που ενδεχόμενα θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα, αφορά κάθε εμβολιαζόμενο εντός της ελληνικής επικράτειας, άρα όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους εμβολιαζόμενους κατοίκους της χώρας (πολίτες της ΕΕ κατοικούντες εν Ελλάδι, πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες κλπ).
Επιπλέον η εν λόγω αποζημίωση θα είναι διαθέσιμη για ζημίες που προκύπτουν από το χρήση και χορήγηση εμβολίων που παρέχονται βάσει της εν λόγω σύμβασης, ανεξάρτητα από το πότε ή πού έλαβε χώρα ο εμβολιασμός και ανεξάρτητα από το πότε ή πού προκλήθηκε η βλάβη και οι απώλειες.
Τεράστιο νομικό και πολιτικό ζήτημα εγείρεται κατά της κυβέρνησης, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο προσχωρώντας στην παραπάνω σύμβαση της Κομισιόν με την AstraZeneca, εκτός του ότι ανέλαβε την υποχρέωση αποζημίωσης κάθε φυσικού προσώπου που εμβολιάζεται εντός Ελλάδας, για ενδεχόμενες βλάβες της υγείας του και απώλειες περιουσίας λόγω εμβολίου, ταυτόχρονα παραιτείται κάθε αξίωσής του κατά της εταιρείας για τους παρακάτω λόγους:
(α) έλλειψη ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας του εμβολίου, (με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης της AstraZeneca με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ και τις απαιτήσεις για προϊόν ενόψει πανδημίας, που περιορίζεται στην κατασκευή από την AstraZeneca του εμβολίου σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές παρασκευής).
(β) χρήση ή χορήγηση του εμβολίου υπό συνθήκες πανδημίας.
Στο κομμάτι της σύμβασης περί αποποίησης εγγυήσεων, αναφέρεται ότι τα μέρη, άρα και η Ελλάδα, αναγνωρίζουν ότι δεν βασίζονται σε καμιά ρύθμιση, δήλωση, εγγύηση, όρο, συνήθη πρακτική, πορεία διαπραγμάτευσης ή πρόβλεψη, εκτός από τις εγγυήσεις που έχουν καθοριστεί στην παρούσα συμφωνία. Όλες οι δηλώσεις, παραστάσεις, εγγυήσεις, όροι, προϋποθέσεις και διατάξεις συμπεριλαμβανομένων, τυχόν όσων προκύπτουν έμμεσα από νόμους ή τη νομολογία αποκλείονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο εκ του νόμου βαθμό.
Απ΄ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη ηθικά, πολιτικά και κυρίως νομικά για τις παραπάνω ενέργειες και παραλήψεις των μελών της ιδίως ενόψει των αγωγών και μηνύσεων που αναμένονται κατά των Υπουργών που χειρίστηκαν το θέμα συμπεριλαμβανομένης πιθανόν και της ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.