spot_img

«Λίγος» ο Κ. Μητσοτάκης στο Reuters: «Δεν θέλαμε να διαπραγματευτούμε μόνοι μας με τις φαρμακευτικές»

Τόσο μικρή και αδύναμη θεωρεί την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της;

Must Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση συντονισμού της αγοράς εμβολίων των κρατών μελών της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (παρά την γενική κατακραυγή), αναφέροντας ότι οι μικρότερες χώρες του μπλοκ θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα διαπραγματεύσεων μόνες τους.

Η Επιτροπή δέχθηκε έντονη κριτική για τον χειρισμό της στρατηγικής εμβολιασμού και για την «καταστροφική» διαμάχη με την AstraZeneca σχετικά με μια σύμβαση προμήθειας.

Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αρχή της κεντρικής αγοράς εμβολίων ήταν η σωστή. «Μπορώ να σας πω, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματευτώ μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές», είπε στο Reuters. «Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπήρχαν επιπλοκές, ναι υπήρχαν ζητήματα, αλλά ας μην χάσουμε τη μεγάλη εικόνα».

Κάπως έτσι ο ηγέτης μιας χώρας δείχνει πόσο λίγος είναι. Θεωρώντας τη χώρα που υπηρετεί λίγη για να διαπραγματευτεί.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι αμφέβαλε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τον αριθμό των δόσεων που έλαβε, χωρίς κεντρική αγορά και διανομή, ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού και το ίδιο πιθανότατα ισχύει για μικρότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία και ακόμη και σε μεγαλύτερα κράτη, όπως η Ιταλία.

«Μπορούμε να διαφωνήσουμε για την παράδοση και αν το χειρίστηκε καλά, αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με την κύρια απόφαση», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ήταν αρκετά ικανοποιημένος με τη συνολική αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, έχει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και το σύστημα υγείας που εξασθενεί άσχημα μετά από μια δεκαετία κρίσης χρέους.

Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει μέχρι στιγμής πρώτες δόσεις στο 3% περίπου του πληθυσμού τους, σε σύγκριση με το 9% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 14% στη Βρετανία, σύμφωνα με το Our World in Data.

«Θα τα πάμε πολύ καλύτερα», ανάκαμψη του τουρισμού το καλοκαίρι

Ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι λέγοντας πως οι «ταχείες εκστρατείες εμβολιασμού σε σημαντικές αγορές, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για να επιστρέψουν οι τουρίστες. Είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι», δήλωσε στο Reuters.

«Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι», πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμα πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι, όμως επισήμανε ότι η Βρετανία και το Ισραήλ δείχνουν τον δρόμο όσον αφορά την ταχύτητα των εμβολιαστικών εκστρατειών τους.

«Ουσιαστικά εξαρτιόμαστε από τον ρυθμό του εμβολιασμού στις κύριες αγορές μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και, αν το 70% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να αρχίσουμε να ανοιγουμε σταδιακά για τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επανάληψη των διερευνητικών ως τις αρχές Μαρτίου

Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είναι πιθανό να συναντηθούν και πάλι στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου για να «ανανεώσουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξής τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι συνομιλίες είναι πιθανό να επαναληφθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.

«Περιμένω (πως θα επαναληφθούν) μέσα στον επόμενο μήνα, κάποια στιγμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Reuters.

«Η Τουρκία χρειάζεται να είναι συνεπής όσον αφορά τη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αποφύγει τη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Reuters σημειώνει πως η Ελλάδα, η οποία συνήψε πρόσφατα συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, υποστηρίζει πως αν, οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, θα πρέπει να παραπέμψουν τη διένεξη σε διεθνές δικαστήριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This