Την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος της κυβέρνησης και την έλλειψη αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Αλέξη Παπαχελά.
Από τα 4.000.000 εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου, που είχε προαναγγείλει μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ προ ημερών, χθες ο πρωθυπουργός έριξε τον πήχη στους 1.750.000 εμβολιασμούς έως τέλος Μαρτίου. Δηλαδή, λιγότεροι από τους μισούς!
Ο Πρωθυπουργός, λειτουργώντας με όρους επικοινωνίας, επιχείρησε να χαρακτηρίσει ως επιτυχία την ύπαρξη ενός προγράμματος εμβολιασμού χωρίς εμβόλια και κατηγόρησε για την έλλειψη τις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, όμως επέμεινε να υπερασπίζεται τους αποτυχημένους των Βρυξελλών, λέγοντας ότι θα έκανε κακό (!) στη χώρα αν προχωρούσε σε διμερείς διαπραγματεύσεις για εμβόλια…
Αμετανόητος εμφανίστηκε όμως και για το ζήτημα που προέκυψε από την επίσκεψή του στην Ικαρία, αρνούμενος να ζητήσει συγγνώμη (παρότι προκλήθηκε) για τις εικόνες που προκάλεσαν (και σε καμία περίπτωση δεν τους «πλήγωσαν» όπως ισχυρίστηκε) το σύνολο των Ελλήνων, που υπομένει τα κυβερνητικά μέτρα ή πληρώνει πρόστιμα επειδή ξεμύτισε.
Αντί να παραδεχθεί ότι παραβίασε τα μέτρα που ο ίδιος θέσπισε και να απολογηθεί στον ελληνικό λαό, προτίμησε να μιλήσει για εικόνα που αδίκησε τη δουλειά που έγινε στην Ικαρία, δεσμευόμενος, πάντως, ότι τέτοιου είδους εικόνες δεν θα επαναληφθούν.
Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, κάνοντας εμφανές στους πάντες ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, επικαλέστηκε αστείες δικαιολογίες για τα συνεχή μπρος πίσω και την αποτυχία να προληφθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ έριξε την μπάλα και στους πολίτες επειδή, δεν κάνουν… τεστ, τα οποία είναι εκεί και τους περιμένουν. Ωστόσο, μάλλον «ξέχασε» ότι δεν συνταγογραφούνται…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε, πάντως, να αποδώσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αδυναμία των υπουργών του να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, σημειώνοντας ότι «και οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή» και «να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις».
Κάλεσε, μάλιστα, τους υπουργούς του να μη βγαίνουν συνεχώς στην τηλεόραση, λέγοντας ότι «όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση, μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε».
Επιπρόσθετα, εντύπωση έκανε το γεγονός ότι κόμπασε ότι έχει ήδη τραβήξει αυτιά υπουργών, σε πανελλήνια μετάδοση, επιβεβαιώνοντας αυτούς που λένε ότι η κατάσταση και εντός κυβέρνησης είναι πλέον οριακή, με τον πρωθυπουργό να χρειάζεται να αποπειράται να παίξει τον ρόλο του παιδαγωγού.
Φοβική απάντηση στο παρανοϊκό ξέσπασμα Ερντογάν
Φοβική ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν, καθώς επέλεξε αδικαιολόγητα χαμηλούς τόνους. Παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε -αυτονοήτως- ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, επέλεξε να προσποιηθεί ότι το παρανοϊκό ξέσπασμα του Ερντογάν δεν συνιστά απειλή κατά της χώρας μας, αλλά «μία ρητορική έξαρση της στιγμής». Άφησε, πάντως, ανοιχτό το παράθυρο για συνάντηση με τον Ερντογάν στο μέλλον, λέγοντας ότι «κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
Άκρως προβληματική όμως ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι, έκανε ένα βήμα πίσω τον Αύγουστο στα Ελληνοτουρκικά, στο περιστατικό με την περίφημη επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας στο τουρκικό πλοίο. «Υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Οχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω» είπε, χωρίς ίσως να καταλαβαίνει ότι είναι άλλο να κάνεις βήμα πίσω όταν είσαι στο δικό σου έδαφος και άλλο όταν είσαι εισβολέας.
Είναι αυτά τα συνεχή βήματα πίσω που κάνει η χώρα μας που την έχουν φέρει να συζητάει για τα αυτονόητα, όπως η εθνική μας κυριαρχία.
Αν μη τι άλλο, είναι ειλικρινής. Επιβεβαίωσε ο ίδιος όσα έγραφε τότε η «δημοκρατία» για τις «κόκκινες» γραμμές των 12 μιλίων που πήγαν περίπατο.