Την αποτυχία της κυβέρνησης στους χειρισμούς που αφορούν την υγειονομική κρίση, υπογραμμίζει ο γερμανικός τύπος, παρουσιάζοντας τα «κατορθώματα» του πρωθυπουργού, ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Τη στιγμή που η χώρα μετά από χαλάρωση των μέτρων με ανοιχτά καταστήματα και σχολεία, ανακοίνωσε τελικά νέο αυστηρό lockdown, οι πολίτες εξαθλιωμένοι οικονομικά, βλέπουν το μέλλον τους με τρόμο και αβεβαιότητα.
Η γερμανική Handelsblatt με άρθρο – κόλαφο αναφέρει ότι ο ελληνικός λαός χάνει την υπομονή του και τονίζει μεταξύ άλλων ότι λήφθηκαν νέα σκληρά μέτρα παρά το γεγονός ότι αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, είναι στατιστικά πολύ μικρότερος από αυτον της Γερμανίας : «Ο κίνδυνος μίας πρώιμης χαλάρωσης είναι ότι μπορεί να ανακληθεί και πάλι γρήγορα. Όπως στην Ελλάδα. Ενώ οι ελληνικές αρχές είχαν εξαγγείλει χαλάρωση του λόκνταουν στα μέσα Ιανουαρίου, ανοίγοντας ξανά τα εμπορικά καταστήματα, σε μεγάλο βαθμό την πήραν πίσω μετά από μόλις δέκα ημέρες λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων. Σήμερα τα καταστήματα είναι πάλι κλειστά, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι αισθητά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στη Γερμανία» τονίζει η Handelsblatt και κάνει λόγο για πλήρη απογοήτευση των πολιτών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «οι Έλληνες αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους. Ενώ τον περασμένο Μάιο το 84% εξέφραζε την ικανοποίησή του για τη διαχείριση της πανδημίας σε σχετική δημοσκόπηση, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 43%».
Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα για τη Die Welt
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο ίδιο μήκος κύμματος αναφέρει ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι διδακτική και για τη Γερμανία». Τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων δέχονται πιέσεις να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα, η Die Welt σχολιάζει ότι «παρεμφερής ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα τον Ιανουάριο. Η χώρα είχε αποκρούσει με επιτυχία το δεύτερο κύμα. Πολύ νωρίς, από τις αρχές Νοεμβρίου, οι Έλληνες είχαν κλειστεί στο σπίτι και δεν έβγαιναν παρά μόνο εφόσον συνέτρεχε ειδικός λόγος, για να πάνε στη δουλειά, στον γιατρό, για να αγοράσουν τρόφιμα ή για σωματική άσκηση. Κάθε φορά έπρεπε να στέλνουν SMS στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, με την αστυνομία να πραγματοποιεί ελέγχους. Η προσπάθεια ανταμείφθηκε με τους χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Οι επιδημιολόγοι έδωσαν πράσινο φως κι έτσι η Ελλάδα, στα μέσα Ιανουαρίου, άνοιξε πάλι καταστήματα, δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και εκκλησίες. (…) Η αισιοδοξία ήταν πρώιμη. Τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα (της πανδημίας) που ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο σφοδρό από το δεύτερο».
«Απερισκεψίες του πρωθυπουργού»
Φυσικά, η Die Welt φρόντισε να αναφερθεί και στο «φαγοπότι» του πρωθυπουργού στην Ικαρία, θέμα μάλιστα το οποίο παρουσίασε σύσσωμος ο διεθνής τύπος, παρά το γεγονός ότι πολλά ελληνικά δημοσιογραφικά μέσα και τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έκαναν καμία απολύτως αναφορά. «Ίσως η καλοκαιρία να παρέσυρε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην απερισκεψία. Ενώ η κεντρική Γερμανία βυθιζόταν στα χιόνια, στην Ελλάδα επικρατούσε λιακάδα με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, γύρω στους 20 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο δημοσιεύθηκε βίντεο που έδειχνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα μπαλκόνι στην Ικαρία, μαζί με άλλα 30, 40 άτομα. Ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δεχθεί κριτική, όταν εμφανίστηκε σε φωτογραφίες από εξόρμηση με mountainbike μαζί με άλλους εκδρομείς, πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και χωρίς μάσκα προστασίας» αναφέρει η Die Welt σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.