Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Φόρουμ Φιλία στην Αθήνα, με τον Νίκο Δένδια, αλλά και την κοινή δήλωση των συμμετεχόντων (Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν), να στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα και ηχηρό μήνυμα ότι η περιοχή από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο είναι αντίθετη στις παράνομες και παράλογες ενέργειες της Τουρκίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ «σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό… Σπάμε το φαύλο κύκλο που διαρκεί χρόνια. Προσπαθούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους ειρήνης και συνεργασίας».
Το άλλη σημείο στο οποίο στάθηκαν με έμφαση όλοι, αποτελεί επίσης μήνυμα προς Άγκυρα πλευρά: «Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι χώρες σήμερα εδώ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αποτελεί και εθιμικό δίκαιο».
Η δήλωση του Νίκου Δένδια μετά το πέρας των εργασιών του Φόρουμ Φιλία:
Κύριοι, κυρίες, αγαπητοί συνάδελφοι Υπουργοί, είναι μεγάλη μου τιμή που σας υποδέχομαι σήμερα στο «Forum Φιλίας». H παρουσία σας εδώ έχει έναν αυτοτελή συμβολισμό. Με την συνάντησή μας σήμερα βάζουμε ένα επιπλέον θεμέλιο για την εμπέδωση της ειρήνης, της φιλίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Από τη Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο.
Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να εξετάσουμε πώς θα υπηρετήσουμε αυτό το φιλόδοξο στόχο. Κατ’ αρχήν, συμφωνήσαμε στη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακής συνεργασίας που συνδέει το Μασρέκ με την Ευρώπη. Το Forum φιλίας αποτελεί πλαίσιο μέσα στο οποίο χώρες από τις δύο αυτές περιοχές μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις για κοινές προκλήσεις.
Όπως, παραδείγματος χάρη, την αντιμετώπιση της πανδημίας που δεν γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε ηπείρους. Αλλά επίσης και άλλα ζητήματα, όπως η Λιβύη, όπως η Συρία. Παράλληλα, αποτελεί το υπόβαθρο για τη δημιουργία συνεργειών σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η πολιτική προστασία, ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών.
Για την εμπέδωση, όμως, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή χρειαζόμαστε ένα άλλο βασικό συστατικό, την ειρήνη. Δυστυχώς, η ειρήνη στην περιοχή μας απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται μάλιστα όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό.
Για να πετύχουν τους σκοπούς τους, οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων, αλλά και παράλογων ενεργειών, όπως το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας. Καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών. Υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες, υποθάλπουν την τρομοκρατία, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών κυβερνήσεων σε αυτές.
Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα εδώ, είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων, η καταδίκη παράλογων πράξεων, που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό.
Αυτή η θέση απορρέει από τις κοινές μας αρχές, που δεν είναι άλλες από αυτές που περιλαμβάνονται στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή την καλή γειτονία, την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι χώρες σήμερα εδώ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αποτελεί και εθιμικό δίκαιο.
Και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω. Δεν σκοπεύουμε στη δημιουργία αμυντικής συμμαχίας. Tο Forum δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις. Μηδενός εξαιρουμένου. Με μόνο μία βασική προϋπόθεση. Το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των βασικών αρχών της διεθνούς συμπεριφοράς.
Αγαπητοί συνάδελφοι, φιλοδοξία της χώρας μας, της Ελλάδας, είναι να αποτελέσει μία γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου και των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης. Και στο σημείο αυτό, θέλω να χαιρετήσω το θάρρος και το όραμα και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή.
Σπάμε το φαύλο κύκλο που διαρκεί χρόνια. Προσπαθούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους ειρήνης και συνεργασίας.
Κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Βασιλείου του Μπαχρέιν, της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και του Υπουργού Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Εμείς οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, μαζί με τους ομολόγους μας του Μπαχρέιν, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Υπουργού Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,
Συναντηθήκαμε στην Αθήνα, στις 11 Φεβρουαρίου 2021, για να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχίας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας και συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλάβαμε την κοινή μας προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) την οποία όλοι έχουμε υπογράψει. Τονίσαμε την ισχυρή δέσμευσή μας για θεμελιώδεις αρχές που κατοχυρώνονται σε αυτές, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, η ειρηνική επίλυση διαφορών και η απόρριψη απειλών ή χρήση βίας, η μη παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και η ελευθερία πλοήγησης.
Αναγνωρίσαμε ότι, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, που επισκιάζεται από την παγκόσμια πανδημία, η ανάγκη να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης υγείας στις οικονομίες μας, είναι ακόμη πιο επείγουσα.
Υπό αυτό το πρίσμα, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε ανταλλαγές προσανατολισμένες στα αποτελέσματα, καθώς και κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία, η πολιτική προστασία και οι επαφές μεταξύ ανθρώπων. Στο ίδιο πνεύμα, διερευνήσαμε επίσης δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της γεωργίας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και κατάρτισης, του διαθρησκευτικού διαλόγου, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Συμφωνήσαμε σε αυτήν τη μορφή διαλόγου και συνεργασίας, που στο εξής αναφέρεται ως «Φόρουμ Φιλίας – Οικοδόμηση Φιλίας, Ειρήνης και Ευημερίας από τη Μεσόγειο στον Κόλπο», να είναι αποτελεσματική, αλλά ευέλικτη και ανοιχτή σε άλλες χώρες της περιοχής και πέρα από αυτή, που μοιράζονται τις προαναφερθείσες αξίες και αρχές.