Η κυβέρνηση δεν φαίνεται, δυστυχώς, να παίρνει τα μαθήματά της και συνεχίζει να πολιτεύεται πρωτίστως με όρους επικοινωνίας.
Αυτό διαπιστώνεται άλλη μία φορά με αφορμή την εξαγγελία ότι θα προβλέπεται πλέον η δυνατότητα δωρεάν τεστ κορωνοϊού δύο φορές μηνιαίως σε επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζομένους, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας σε χώρους εργασίας.
Η ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Εργασίας διά στόματος του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, κατά τρόπο που παραπέμπει σε κάτι το οποίο μοιάζει με μια μεγάλη παροχή, με μια φοβερή γενναιοδωρία της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Περίπου έναν χρόνο μετά την αρχική εκδήλωση της πανδημίας, τέτοιου είδους ανακοινώσεις θα μπορούσαν να προκαλούν θυμηδία και μόνο εάν οι καταστάσεις δεν ήταν τόσο δραματικές, ο αριθμός των θανάτων δεν αυξανόταν καθημερινά και το μέλλον δεν ήταν άδηλο.
Ούτε καν το αυτονόητο δεν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κάνει η κυβέρνηση, αφού ακόμα και γι’ αυτή τη διαδικασία που εξήγγειλε υπάρχουν αρκετές ενστάσεις και επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, επαρκεί ο αριθμός αυτός ανά μήνα και είναι σωστή η περιοδικότητα εάν ληφθεί υπόψη και ο χρόνος επώασης του ιού; Ένα άλλο ζήτημα συνδέεται με την αξιοπιστία των rapid tests έναντι των μοριακών. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η σωστή και ενδεδειγμένη λύση δεν είναι τέτοιες επιμέρους ρυθμίσεις αλλά η δωρεάν συνταγογράφηση για τη διενέργεια τεστ από όλους.
«Από το ολότελα, κάτι είναι κι αυτό…» θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς. Και σωστά. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε ότι δεν βρισκόμαστε στην αρχή της περιπέτειας -ώστε να υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά- ούτε, δυστυχώς, προς το τέλος της, παρά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις που παραθέτει κάθε τόσο προς την κοινωνία ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και οι οποίες διαψεύδονται στη συνέχεια. Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε στη μέση του ωκεανού εξαιτίας και των χειρισμών που έχει κάνει -όσον αφορά τα καθ’ ημάς- η κυβέρνηση.
Ενδεχομένως δεν είναι αυτή η ώρα του απολογισμού, η οποία όμως κάποια στιγμή θα έρθει και τότε, μεταξύ άλλων, θα αναζητηθούν οι ευθύνες και γιατί π.χ. δεν υπήρξε έγκαιρη «θωράκιση» –από πέρσι τέτοια εποχή- της χώρας με τεστ.
Ώσπου να βγούμε, λοιπόν, στη στεριά, ας αφήσουν τα πυροτεχνήματα. Αυτά, άλλωστε, δεν κρατούν και πολύ…