Το ότι κανείς σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν θέλει να δώσει «κομματική χροιά» (έτσι λενε), αλλά τελικά πάντα στα μικροκομματικά καταλήγει η ιστορία, είναι τραγελαφικό.
Την ώρα που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τη μια καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης να διαδέχεται την άλλη, αντί να υπάρξει σαρωτική αντίδραση για να διερευνηθούν στο έπακρο όλα όσα έχουν γίνει γνωστά (και όσα δεν έχουν γίνει… ακόμα), οι Έλληνες πολιτικοί επιδίδονται σε… χαρτοπόλεμο (ενόψει και του Τριωδίου ίσως που ανοίγει στις 21/2).
Τσίπρας: Πόσο μεγάλη αξία θα είχε αυτό που έκανε σήμερα η κ. Μενδώνη αν το έκανε πριν από ένα μήνα; Επέλεξε σήμερα να αυτογελοιοποιηθεί
Για «αυτογελοιοποίηση» της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια.
«Κάθε πολιτικός μπορεί να βρίσκει τον τρόπο που επιθυμεί, είτε για να προστατεύει την αξιοπρέπειά του, είτε για να αυτογελοποιηθεί. Σήμερα νομίζω η κ. Μενδώνη επέλεξε το δεύτερο. Έφτασε στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ο κ. Λιγνάδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, αλλά την τέχνη της υποκριτικής σήμερα, μας την έδωσε απλόχερα η κα Μενδώνη, αν και αρχαιολόγος. Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος».
«Δεν τον γνώριζε καθόλου, άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του… Κάποιος όμως τον έβαλε. Κάποιος κατήργησε το νόμο της Μυρσίνης Ζορμπά του Μάη του ’19, αμέσως, τον Ιούλιο-Αύγουστο, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Για να δώσει με ανάθεση σε αυτόν τον άνθρωπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Άρα πόσο υποκριτικό είναι όλο αυτό;» διερωτάται.
«Πόσο μεγάλη αξία θα είχε αυτό που έκανε σήμερα η κ. Μενδώνη αν το έκανε πριν από ένα μήνα; Αν με το που βρήκαν όλη αυτή τη δύναμη ψυχής αυτοί οι άνθρωποι να ανοίξουν το στόμα τους, δεν έσπευδε να το κουκουλώσει όλο αυτό; Αν δεν έσπευδε να διαβεβαιώνει με γραπτή της δήλωση τέσσερις ημέρες πριν αναγκαστεί σε παραίτηση ο κ. Λιγνάδης, ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα θέμα και δεν ασχολείται με φήμες; Αν δεν είχαμε στις 6 του Φλεβάρη την παραίτηση Λιγνάδη και ταυτόχρονα το ‘ραβασάκι’ στην αίθουσα σύνταξης της δημόσιας τηλεόρασης να λένε ΄προς θεού, μην βάζετε φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη με τον Μητσοτάκη και την Μενδώνη;».
«Γιατί αυτοί είναι ‘οι άλλοι’», σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας και συνεχίζει τα ερωτήματα: «Αν δεν είχαν 15 ημέρες που είχε πέσει γραμμή, όχι μόνο στη δημόσια τηλεόραση, αλλά και στην πλειονότητα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, να μην αναφέρεται το όνομα αυτού του ανθρώπου μπας και περάσει όλο αυτό το πράγμα στα κρυφά; Αν δεν είχαμε και ρεπορτάζ σε ιδιωτικούς σταθμούς – και είναι πράγματι ανατριχιαστικό αυτό -που ήθελαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι για το ‘τίποτα’ κατηγορείται ένας σκηνοθέτης;».
«‘Σκηνοθέτης’ έλεγαν, το όνομά του κανείς δεν ήξερε να το προφέρει. Και έρχεται τώρα να μας πει η κα Μενδώνη ότι είναι επικίνδυνος τελικά ο κ. Λιγνάδης. Πραγματικά η υποκρισία έχει και ένα όριο», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως αναφέρει, ο ίδιος αναγκάστηκε να βγει πριν από μια εβδομάδα περίπου, το Σάββατο, με μια δημόσια ανάρτησή του ζητώντας την παραίτηση της κ. Μενδώνη. «Και ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη. Λέγοντας μάλιστα, ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνος…Αλλά βγες και πάρε την ευθύνη και πες: ‘Ως εδώ η φιλία μας, αλλά όταν κατηγορείσαι για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, διότι ο βιασμός ανηλίκου δεν είναι παίξε-γέλασε’. Εγώ προσωπικά ανατριχιάζω», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Έχουμε παιδιά. Δεν είναι παίξε-γέλασε αυτή η βαναυσότητα. Βγες, λοιπόν και πες. Διότι γνωρίζαμε όλοι τη προσπάθεια να κουκουλωθεί από τα μέσα ενημέρωσης και αυτή την απόπειρα που γινόταν με απειλές απέναντι στους καταγγέλλοντες, στους δικηγόρους, στους δημοσιογράφους, να βγεις και να πεις ‘εδώ μια κόκκινη γραμμή’».
Επιπλέον, στο συγκεκριμένο απόσπασμα από τη συνέντευξη στα περιφερειακά κανάλια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «απόπειρα κουκουλώματος» και όπως λέει «αυτή η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου πραγματικά είναι θλιβερή, να βγαίνει και να κομπιάζει και να μην μπορεί να πει το όνομά του, λες και δεν έχει όνομα και να ισχυρίζεται ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Ποιοι είναι προσωπικοί οι λόγοι; Η παιδοφιλία; Είναι προσωπικοί λόγοι οι βιασμοί; Δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο;» σημειώνει και καταλήγει:
«Ελπίζω και εύχομαι η Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Και να κάνει αυτό που πρέπει, διότι υποπτεύομαι ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αφορά μονάχα τον κ. Λιγνάδη. Αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα παιδεραστίας, αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα trafficking, πρέπει να φτάσει o κόμπος στο χτένι».
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού: O κ. Τσίπρας προσπαθεί να εκμεταλλευθεί υποθέσεις δίνοντάς τους κομματικό χρώμα
«Είναι πραγματικά χυδαίο να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευθεί όσα σοκαριστικά έρχονται στο φως, δίνοντας τους κομματικό χρώμα. Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ.Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και επισημαίνει: «Ευθύνες του ζητήθηκαν για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που όχι μόνο την γνώριζε αλλά προσπάθησε εγγράφως να την συγκαλύψει. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει επίσης, άλλο ένα μεγάλο ψέμα: ότι ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», ενθάρρυνε τα πρώτα στόματα να ανοίξουν. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων της κακοποίησης».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι κρίμα, μια υπόθεση που θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο να επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την μετατρέψει σε αντιπολιτευτικό δηλητήριο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση του πρωθυπουργού στις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα παραμένει. Και δεν θα επανερχόμασταν με ανακοίνωση, αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να δώσει στις ανατριχιαστικές υποθέσεις που αποκαλύπτονται, κομματικό χρώμα».
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει σε 5 ερωτήματα»
Επιμένει στην υπόθεση Λιγνάδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «η ευθύνη συγκάλυψης βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».
Σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στις αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΝΔ και του γραφείου του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει στα ερωτήματα:
- Γιατί επί 20 μέρες σύσσωμη η κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκαλύψει την υπόθεση, παρά τις συγκλονιστικές καταγγελίες για βαρύτατα αδικήματα, με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μαρκόπουλο να φτάνει να μιλά για προσπάθεια δημιουργίας θέματος «εκ του μη όντος»;
- Τι άλλαξε και από εκεί που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν πως ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, έγινε μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα «επικίνδυνος άνθρωπος»;
- Σε ποιον αναφερόταν η κα Μενδώνη στην απολογία της όταν είπε πως «ο κ. Λιγνάδης μας έπεισε»; Μίλησε και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Λιγνάδη τις προηγούμενες μέρες για να συνεχίσουν την επιχείρηση συγκάλυψης;
- Από πότε έχουν ανατεθεί σε υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ανακριτικές αρμοδιότητες; Είναι στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και η υποκατάσταση της Δικαιοσύνης;
- Ποιος έδωσε εντολή στην κα Μενδώνη να ακυρώσει το δημόσιο διαγωνισμό για να ορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον κ. Λιγνάδη;