Προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ των ημερομηνιών για τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για την Κύπρο στη Γενεύη, καθώς ακόμη μία φορά τα «παιχνιδάκια» της Τουρκίας δείχνουν να δικαιώνονται, με την ημερομηνία να είναι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τα Ευρωτουρκικά.
Χωρίς η Τουρκία να έχει καμία ουσιαστική συνέπεια για τη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ, θα κάτσει τώρα να διαπραγματευτεί με τη Λευκωσία με τα Βαρώσια ανοιχτά και τα «δύο κράτη» να παίζουν ως … απειλή εναντίον της. Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος η Κυπριακή Δημοκρατία, η τουρκοκυπριακή κοινότητα και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, ενώ η Ε.Ε. θα συμμετέχει ως παρατηρητής.
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βιάστηκε να κατοχυρώσει την πατρότητα της ιδέας για την πενταμερή, που, αν και άτυπη, στην ουσία αναγνωρίζει ως «ισότιμο» συνομιλητή των Ελληνοκυπρίων το καθεστώς των Κατεχομένων, λέγοντας ότι η Τουρκία πρότεινε την πενταμερή διάσκεψη διότι είδε στο Κραν Μοντανά πως εδώ και 50 χρόνια διαπραγματεύονταν για την ομοσπονδία, αλλά η ελληνική πλευρά δεν το ήθελε.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θα δούμε και το ενεργειακό ζήτημα, εκεί που λέμε πως πρέπει να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός ανάμεσα στους Ελληνες και τους Τούρκους. Επειτα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση. Θα πάμε στη Γενεύη σαν Τουρκία και ΤΔΒΚ από τις 27 έως τις 29 Απριλίου, και θα εκφέρουμε τις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα».
Ο αποκαλούμενος υπουργός Εξωτερικών των Κατεχομένων, από την πλευρά του, τόνισε ότι Τουρκοκύπριοι και Τουρκία δεν δέχονται την παρουσία του εκπροσώπου της Ε.Ε. στο τραπέζι του πενταμερούς και ότι αυτός θα μπορεί να πραγματοποιεί μόνον διμερής συναντήσεις, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το πνεύμα με το οποίο η τουρκική πλευρά πηγαίνει στη Γενεύη.
Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την ανακοίνωση και σημείωσε ότι στόχος της εν λόγω διάσκεψης είναι να βρεθεί κοινό έδαφος, που θα οδηγήσει «σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία».