Την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο την προσεχή Δευτέρα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Το ταξίδι-αστραπή είναι ξεκάθαρο ότι συνδέεται με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τόσο με την επιδιωκόμενη από την Τουρκία προσέγγισή της με την Αίγυπτο, προκειμένου να «σπάσει» το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί εναντίον της, όσο και με την προοπτική της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, που θα καταστήσει σχεδόν όνειρο θερινής νυκτός τη λειτουργία του EastMed, στον οποίο τόσο πολλά έχει επενδύσει η ελληνική στρατηγική.
Διαβάστε ακόμα: Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν για τα «διαφιλονικούμενα θέματα στην Αν. Μεσόγειο»
Ο κ. Παπαϊωάννου, βέβαια, σημείωσε ότι η συχνότητα των επαφών και της επικοινωνίας των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι αλλά και των επισκέψεων του Νίκου Δένδια στο Κάιρο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθύμισε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο, την επίσκεψη του Σούκρι τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο τον περασμένο Αύγουστο.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπληρώσει τις συνέπειες από την αλλαγή της στάσης της έναντι της Τουρκίας από τον Αύγουστο και να καταστήσει σαφές στην Αίγυπτο ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε ακόμα: Ξαφνικές… αγάπες από τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών: «Η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητα Ελλάδας και Κύπρου»
Η Αθήνα τρέχει να προλάβει τώρα τα απόνερα της υπακοής της στα κελεύσματα «να τα βρει με την Τουρκία», καθώς η συγκεκριμένη στάση της ήταν φυσικό να προκαλέσει δεύτερες σκέψεις και στην Αίγυπτο, η οποία, όπως κάθε χώρα, έχει ως προτεραιότητα να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.
Επιπρόσθετα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου δεν είναι ανταγωνιστικός προς τον East Med, ο προβληματισμός που επικρατεί σε Λευκωσία και Αθήνα είναι χαρακτηριστικός των φόβων που υπάρχουν.
Διαβάστε ακόμα: Σε δύσκολα νερά η εξωτερική πολιτική
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιστροφή του από το Κάιρο ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί και τη Λευκωσία, προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουν τη στάση τους εν όψει τόσο της άτυπης Πενταμερούς στη Γενεύη όσο και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 22 Μαρτίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 του ίδιου μήνα, οπότε θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά.
Διαβάστε ακόμα: Ισραηλινή ανάλυση: Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει Αίγυπτο και Ελλάδα με πλασματική θαλάσσια συμφωνία