Έντονες διεργασίες που θα καταλήξουν στην ίδρυση ενός πολιτικού σχηματισμού νέου τύπου, μακριά από τα αρχηγικά κόμματα της μεταπολίτευσης βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.
Έλληνες της Διασποράς και Έλληνες που ζουν στην πατρίδα βρίσκονται εδώ και καιρό υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας εν είδει νέας Φιλικής Εταιρείας σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν εκ του μηδενός κάτι νέο που δεν θα έχει καμία σχέση με τους υπάρχοντες σχηματισμούς, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι υποστηρίζουν.
Στρατιωτικοί, άνθρωποι της αγοράς, δικαστές, δικηγόροι, νομικοί ιατροί και άλλοι συγκροτούν τον ιδρυτικό του πυρήνα, ο οποίος έχει ως έδρα την Νέα Υόρκη. Από εκεί που άρχισαν οι προπαρασκευαστικές κινήσεις για την δημιουργία αυτής της πολιτικής κίνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» (η οποία από ενδιαφέρον δημοσιογραφικό και μόνον καταγράφει τις εξελίξεις που υπάρχουν στα συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ ομογένειας και εντόπιων παραγόντων μετά την έγκριση του νόμου για την παροχή ψήφου στους Αποδήμους), η κίνηση αυτή διαθέτει πυρήνες στην Αμερική, στην Γερμανία, στην Μεγάλη Βρετανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Αίγυπτος) στην Κύπρο καθώς και στην Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά. Ακόμη και στο Άγιο Όρος.
Τα στελέχη της στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με αμαρτωλά πρόσωπα της μεταπολίτευσης και τα περισσότερα θήτευσαν, ή έχουν δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, με την παλαιά Ένωση Κέντρου, με κόμματα όπως η ΔΗΑΝΑ, η ΠΟΛΑΝ και το ΚΕΠ.
Η συγκολλητική ουσία που τα ενώνει είναι η αντίθεσή τους στον εθνομηδενισμό, στην παγκοσμιοποίηση με την παρούσα μορφή, στην μείωση των ατομικών ελευθεριών, στην δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού και βεβαίως η ανησυχία τους για τον τουρκικό επεκτατισμό.
Στόχος τους είναι να αποταθούν στην μεγάλη δεξαμενή του 46% που απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές καθώς και στους ψηφοφόρους του λεγόμενου πατριωτικού χώρου σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν σήμερα. Αυτό που αποκλείουν ρητά είναι η συνεργασία με τα υπάρχοντα κόμματα.
Η διακήρυξη του κόμματος των Ελλήνων της διασποράς ίσως δοθεί στην δημοσιότητα αυτές τις ημέρες κατά τον εορτασμό για την ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας. Η ιδρυτική διακήρυξη θα τεθεί σε διαβούλευση διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Avaz -φέρει τον τίτλο «ΜΕΤΕΧΩ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ,ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ, ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ» και θα εγκριθεί αν το σχήμα στερεωθεί στις 25 Μαρτίου 2022.
Προσωρινό όνομα της κίνησης είναι το «Πρώτα η Ελλάδα» αλλά προκειμένου να μην δημιουργούνται συνειρμοί οι έχοντας την πρωτοβουλία αναφέρουν ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον Πρόεδρο Τραμπ, καμία σχέση με πρώην Έλληνες πρωθυπουργούς ή και γνωστά νέα κόμματα. Καμία σχέση δεν φαίνεται να έχει και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν καθώς με την διακήρυξη τους τάσσονται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας και Ελλάδας-Γαλλίας. Και βεβαίως δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τα υπάρχοντα κόμματα.
Ο προβληματισμός για την ίδρυση του στην Ομογένεια ειδικά άρχισε κατά την διάρκεια των μνημονίων όταν υποθηκεύτηκε εθνική κυριαρχία, συνεχίστηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών με την παράδοση ιστορικών τίτλων και κορυφώνεται τώρα. Με τα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» με τον υπό ίδρυση σχηματισμό είναι σε διαρκή επαφή:
- Ναύαρχος εν αποστρατεία, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με το ενιαίο αμυντικό δόγμα
- Διάσημος Έλληνας γεωπολιτικός αναλυτής με ιστορική καταγωγή, ο οποίος υπηρέτησε σε κομβικές θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
- Υιός ανώτατου ιστορικού στελέχους της Ένωσης Κέντρου.
- Εκδότης βιβλίων, ο οποίος κινείται χρόνια στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο.
- Γνωστός ιστορικός.
- Κορυφαία στελέχη των Παμμακεδονικών οργανώσεων που αποστασιοποιήθηκαν από τα κόμματα τους λόγω Σκοπιανού.
- Στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου.
- Μεμονωμένοι πολιτικοί φίλοι του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωστή Στεφανόπουλου, οι οποίοι παρά την ηλικία τους θεωρούν απαράδεκτο να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα.
Η «Εστία» έχει πληροφορίες ότι μετά την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τα πρόσωπα που στηρίζουν την νέα κίνηση θα αρχίσουν να ανακοινώνουν με δημόσιες δηλώσεις τους την συμμετοχή τους σε αυτήν.
Η «Εστία» η οποία παρακολουθεί όλες τις διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ καθώς ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα την επόμενη μέρα στην πατρίδα μας διευκρινίζει το εξής: Δεν υποστηρίζει αυτή την κίνηση ούτε κάποια άλλη. Την παρακολουθεί και την προβάλλει όμως γιατί θεωρεί ότι η προσέγγισή μας για τα μελλούμενα δικαιώνεται πλην των δημοσκοπήσεων και στην πράξη. Όσο περνά ο καιρός μεγαλώνει ο αριθμός των Ελλήνων που κινείται στα δεξιά της ΝΔ, στον πατριωτικό χώρο και θεωρεί ότι δεν βρίσκει εκπροσώπηση στους υπάρχοντες σχηματισμούς. Το γεγονός αυτό είναι εξ ορισμού ανησυχητικό για την πολιτική σταθερότητα. Και καθίσταται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την λαμβάνουν αυτή την φορά οι Έλληνες της Διασποράς που ηγούνται στην απόπειρα ίδρυσης κόμματος. Αυτοί υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν ο καταλύτης των εξελίξεων.