«Εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.
Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού FIR (και) ανήμερα της 25ης Μαρτίου, δεν μετράνε προφανώς ως προκλήσεις για τις Βρυξέλλες.
«Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Τουρκία έχει δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με αρκετά κράτη -μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα πάνω στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Συμπλήρωσε ότι «ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόοδος της αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη. Μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, εκπονήσαμε μία έκθεση για την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη σχέση».
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη θετική στάση της Τουρκίας (!!!) υπάρχουν θετικά βήματα που επιτρέπουν προοδευτική και αναλογική προσέγγιση προσθέτοντας ότι υπήρξε απόφαση να ακολουθηθεί διπλή προσέγγιση.
«Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά, εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.
Με τη σειρά το ο Σαρλ Μισέλ, είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει επιφυλακτική ως προς την βελτιωμένη σχέση της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να διατηρήσει την πρόσφατη μετριοπαθέστερη συμπεριφορά».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία τον επόμενο μήνα: «Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατή η βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα … είναι για μας σημαντικό η Τουρκία να διατηρήσει την θετική της συμπεριφορά, μία μετριοπαθή συμπεριφορά. Αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί και παραμένουμε προσεκτικοί και πραγματικά βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για να πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην Τουρκία πιθανόν τον Απρίλιο».
«ΕΕ και ΗΠΑ να προστατεύσουν από κοινού την παγκόσμια ασφάλεια, την δημοκρατία και την σταθερότητα»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προστατεύσουν από κοινού την παγκόσμια ασφάλεια, την δημοκρατία και την σταθερότητα», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στην οποία έκανε παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βρίσκονται και πάλι υπό πίεσιν, υπάρχουν απειλές, εσωτερικές και εξωτερικές απειλές … και περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σήμερα ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Μένοντας ο ένας στο πλευρό του άλλου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι στην καλύτερη θέση για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, για να προωθήσουν την αξιοπρέπεια και να υπηρετήσουν την ευημερία», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.
«Όταν ΕΕ και ΗΠΑ εργάζονται από κοινού, μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εξαιρετική δύναμη για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ευημερούντα».
Ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, είπε ο Σαρλ Μισέλ.
Βέβαια, δεν είπαν πως θα καταφέρουν να το κάνουν αυτό…
«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη…Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Μισέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί εντατικά τις επόμενες εβδομάδες το ζήτημα του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, «πώς θα έχουμε κάτι που θα βοηθήσει τους πολίτες να συνεχίσουν να κινούνται πιο ελεύθερα» όπως σημείωσε.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν με τη σειρά της, τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος στην Ευρώπη και σε πολλά κράτη-μέλη τα κρούσματα βρίσκονται και πάλι σε άνοδο κυρίως λόγω της μετάλλαξης Β117», ενώ σχετικά με τον εμβολιασμό σημείωσε ότι 4,1% έχει λάβει δύο δόσεις.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το δεύτερο τρίμηνο εξήγησε ότι υπάρχει η Moderna και η Pfizer/BioNtech «που παραδίδουν με αξιοπιστία», υπάρχει η Johnson & Johnson της οποίας το εμβόλιο είναι μονοδοσικό, ενώ η ΑstraZeneca έχει δεσμευτεί για λιγότερες δόσεις από τα συμβόλαια, 70 αντί για 180 εκατομμύρια.
Σχετικά με τα νέα κριτήρια που εισήγαγε η Κομισιόν στον μηχανισμό έγκρισης εξαγωγών των εμβολίων (αμοιβαιότητα και αναλογικότητα) «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη λαμβάνει το δίκαιο μερίδιό της στα εμβόλια γιατί πρέπει να μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι εάν οι εταιρείες εξάγουν τα εμβόλιά τους σε όλο τον κόσμο, το κάνουν επειδή τηρούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον εφοδιασμό στην ΕΕ» επισήμανε.