Την «ευγνωμοσύνη της» για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει «αποκλιμακωθεί» (λέμε τώρα) η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ και ευχαρίστησε την ΕΕ, αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο για το ότι κατέστη δυνατό κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία.
Δηλαδή μας ευχαρίστησε που συμφωνήσαμε σε ότι κι αν επιθυμούσε η γερμανική πλευρά ώστε να βγει χωρίς προβλήματα μια κοινή δήλωση της κακιάς ώρας που δεν κάνει σε καμία περίπτωση το αυτί της Τουρκίας να ιδρώνει (σ.σ. παρά τις… τσιρίδες του τουρκικού ΥΠΕΞ). Τι άλλο θέλουμε…
Εξέφρασε δε την ανησυχία της για την εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο στην Τουρκία, κυρίως για την πρόσφατη αποχώρηση της χώρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
«Όλοι παρακολουθήσαμε την ένταση την προηγούμενη χρονιά στην ανατολική Μεσόγειο και είμαστε ευγνώμονες που φτάσαμε σε αποκλιμάκωση – και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συνέχισε: «Αυτό από τη μία πλευρά το χαιρετίσαμε, αλλά από την άλλη πλευρά στρέψαμε την προσοχή μας στην εσωτερική πολιτική και εκφράσαμε την ανησυχία μας, για παράδειγμα για το τι σημαίνει η έξοδος της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».
Τόνισε ωστόσο ότι, παρά τις κάποιες φορές βαθιές διαφορές απόψεων, «το να μην συζητάμε δεν αποτελεί απάντηση, καθώς χρειάζονται επαφές με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συζητώνται τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, αλλά και για κοινά συμφέροντα. Κεντρικό σημείο αποτέλεσε η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία απέδειξε την αξία της».
Για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις και τον Ιούνιο να ληφθούν ενδεχομένως (σ.σ. δηλαδή να οριστεί μια ακόμη Σύνοδος μερικούς μήνες αργότερα) νέες αποφάσεις.
«Φυσικά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε η Μέρκελ και ευχαρίστησε για τις αποφάσεις τόσο τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και την Ελλάδα και την Κύπρο, τις οποίες, όπως είπε, αφορούν κυρίως οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι οποίες, ως γείτονες της Τουρκίας, είναι εκτεθειμένες σε αυτή την κατάσταση.
Διαβάστε ακόμα:
- Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομα τα όσα κάνουμε στην Αν. Μεσόγειο
- Σύνοδος Κορυφής: Τουρκία, εμβόλια και Μπάιντεν… Τι είπαν Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ
- Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία!
- Σύνοδος Κορυφής: Που πήγε ο Σεμπάστιαν Κουρτς όταν συνδέθηκε ο Τζο Μπάιντεν και ποιοι φορούσαν μάσκες;
- Σύνοδος Κορυφής: «Πράξεις αποκλιμάκωσης» ζήτησε ο Αναστασιάδης από την «αναξιόπιστη» Τουρκία
- Σύνοδος Κορυφής: Ουσιαστική απόφαση καμία, η Τουρκία υπό παρακολούθηση και ραντεβού τον Ιούνιο