Για δύσκολη αποστολή στη Λιβύη, την επόμενη εβδομάδα, ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι όπως έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Τρίπολη, πληρώνουμε ως χώρα τις αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης και τώρα «τρέχουμε να τα μαζέψουμε».
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού έρχεται ως συνέχεια και της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νέο (μεταβατικό) πρωθυπουργό της χώρας Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του τουρκολιβυκού συμφώνου και θεωρείται φίλα προσκείμενος στην Τουρκία.
Παράλληλα, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) έχει αναλάβει ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είχε κηρυχθεί persona non grata από την κυβέρνηση λόγω της άρνησής του να δώσει στις ελληνικές Αρχές το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Οπότε, γίνεται αντιληπτός ο βαθμός δυσκολίας για τον κ. Μητσοτάκη, που θα προσπαθήσει να σώσει ό,τι σώζεται και να αποκαταστήσει, στο μέτρο του δυνατού, τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στην επίσκεψή του στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Γιαν Κούμπις, ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα της Βορείου Αφρικής. Στην ατζέντα του ταξιδιού βρίσκονται επίσης οι προχωρημένες εργασίες για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, με τον Έλληνα διπλωμάτη που έχει επιλεγεί για τη θέση του επιτετραμμένου να αναμένεται να μεταβεί σε αυτήν τις επόμενες μέρες.
Ειδική μνεία στη Λιβύη έγινε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, όπου τονίστηκε ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα δεν θα βελτιώσει μόνο την κατάσταση ασφαλείας, αλλά παράλληλα θα μειώσει τις δυνατότητες της Τουρκίας να ελέγχει ακόμα μία μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν στην Τρίπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για διαβουλεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση, αφήνοντας εκτός την Ελλάδα.